Dr. Augusztinovicz Fülöp szakmai életrajza

 

Született:

Budapesten, 1949. április 23-án.

Tanulmányok:

Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kar, okleveles villamosmérnök, 1972 (Híradástechnikai szak, Műsorközlő ágazat)

Tudományos fokozatok:

Szakmai tevékenység

2019 óta professor emeritus

2014-2019 között egyetemi tanár a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások (korábban Híradástechnikai) Tanszékén.

2017 és 2020 között a Magyar Mérnöki Kamara Akusztikai Tagozatának elnökségi tagja

2009 - 2011 között tanszékvezető helyettes a BME Híradástechnikai Tanszékén.

2007-2008 között a BME Villamosmérnöki Kar Villamosmérnök-képzés Szakbizottságának elnöke.

1999-ben megalapította a BME HT Rezgésakusztikai Laboratóriumát

1996-2014 között a BME HT docense. Új tantárgyakat dolgozott ki és oktat a műszaki akusztika, számítógépes akusztikai elemzési módszerek, zaj- és rezgéscsökkentés és a kommunikáció-technológia témaköreiben a Villamosmérnöki és Informatikai Karon, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén, valamint a környezetvédelmi szakmérnök-képzésben. Testhang-elemzéssel, aktív zajcsökkentéssel, numerikus elemzésekkel, akusztikai holográfiával, talaj- és épületrezgésekkel kapcsolatos önálló laboratóriumi és doktorandusz témákat irányít. Az elmúlt években számos fontos projektnek volt témavezetője.

1994-ben megalapította a Módus-FZ Számítógépes Tervező és Elemző Kft.-t, melynek társtulajdonosa és ügyvezetője. A kft. zaj- és rezgéscsökkentési projektekben, valamint akusztikailag igényes épületek létrehozásában működik közre akusztikai szakértőként.

1990 és 1996 között a Katholieke Universiteit Leuven (Belgium) Gépészeti Intézetének ösztöndíjas vendégkutatója, majd docense. EU finanszírozású kutatási témákban (DYNAMO, ASANCA, ASANCA2, PIANO…), korszerű zajcsökkentési méréstechnikai témákban, majd tanulmányútja második felében főként numerikus számítási módszerek kidolgozása területén tevékenykedett. Több EU projekt indításában vett részt, kutatási tevékenységén kívül részt vállalt végzős mérnökhallgatók és doktoranduszok oktatásában és a LKE GI nagy nemzetközi látogatottságú kurzusainak és konferenciáinak szervezésében is.

1976 és 1990 között a Közúti Közlekedési Tudományos Kutató Intézet (jelenleg: Közlekedéstudományi Intézet Rt.) Akusztikai Osztályán tudományos munkatárs, főmunkatárs, osztályvezető-helyettes. Főbb tevékenységi területei ebben az időben: közúti járművek zajmérési és -csökkentési módszereinek kidolgozása, számítógépes zajmérő rendszerek hardware és software fejlesztése, gépek szabványos mérési módszereinek kidolgozása, autóbuszok, gépi berendezések zajcsökkentésével kapcsolatos kutatások, zajcsökkentési intézkedések hatásának gazdasági elemzése stb.

1972-1976 között a Ganz-MÁVAG Mozdony-, Vagon- és Gépgyár Vasúti Járműkutatási Osztályán kutatómérnök. Tevékenységi területe vasúti járművek zajmérése és zajcsökkentése, akusztikai célműszerek és zajmérési, valamint akusztikai anyagvizsgálati módszerek fejlesztése.

Hosszabb külföldi tanulmányutak, kurzusok

 

Tudományos tevékenység

A részletes publikációs listát ld. itt.

Doktoranduszainak nevei és kutatási témái itt találhatók.

Elismerések, díjak

 

Szakértői engedélyek és tevékenységek

 

Nyelvismeret

C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon átesett.

Szentendre-Budapest, 2021. augusztus