A negyedik vizsga eredménye
2017.06.13.

Az eredmények ebben a táblázatban megtekinthetők. Megtekintés: szerda, 12:00-13:00, IB.108. (Ponthatárok: 24-, 33-, 42-, 51-)

A harmadik vizsga eredménye
2017.06.06.

Az eredmények ebben a táblázatban megtekinthetők. Megtekintés: szerda, 10:00-11:00, IB.108. (Ponthatárok: 24-, 33-, 42-, 51-)

A második vizsga eredménye
2017.05.30.

Az eredmények ebben a táblázatban megtekinthetők. Megtekintés: szerda, 16:00-17:00, IB.108. (Ponthatárok: 24-, 33-, 42-, 51-)

Az első vizsga eredménye
2017.05.22.

Az eredmények ebben a táblázatban megtekinthetők. Megtekintés: csütörtök, 14:15-15:15, IB.108. (Ponthatárok: 24-, 33-, 42-, 51-)

A pót-pót zárthelyik és az elővizsga eredménye
2017.05.19.

Ez a táblázat tartalmazza az eredményeket. Megtekintéshez email-es időpontegyeztetés szükséges.

A pót- és javító ZH eredménye, és a félév állása
2017.05.16.

A pót ZH eredménye innen tölthető le.

A dolgozatok megtekintők május 17-én, szerdán, 8:30 és 10:00 között I.B.108. teremben (zöld körtárgyaló). (Ha senki nem lenne a helyszínen, akkor az IB116-ben vagyok)

Egyúttal kialakult az elővizsga feltétele is. Az jöhet elővizsgázni, aki mindkét ZH-n legalább 30 pontot ért el. (További tudnivalók alább, két hírrel lejjebb).

A táblázat "státusz" oszlopának értelmezése:

 • "A": megvan az aláírás.
 • "NA": nincs meg az aláírás (vagy a ZH eredmények, vagy a hiányzások miatt).
 • "P1": az első ZH pótlásra szorul (pót-pót). Ha sikeres a pótlás, megvan a félév.
 • "P2": a második ZH pótlásra szorul (pót-pót). Ha sikeres a pótlás, megvan a félév.
 • "E": megvan az aláírás, elővizsgára jogosult.

A pót ZH terembeosztása
2017.05.14.

A pót ZH terembeosztása elérhető itt (a Q-I teremhez) és itt (a Q-II teremhez).

A 4. iMSc többletanyag
2017.05.10.

Kedves Hallgatók!

A párhuzamos feldolgozással kapcsolatos iMSc többletanyag a következő:

 • Az osztott memóriakezelés során felmerülő koherenciaproblémák és azok megoldása. A témakörrel a ma frissített jegyzet 21. fejezete foglalkozik. Az MSI protokollt szeretném pontosan számonkérni, így abba mindenki próbálja alaposan beleásni magát. A többi megoldást pedig főbb vonalakban, csak az alapötletek szintjén kellene elsajátítani.

Elővizsga, javító- és pót ZH információk
2017.05.08.

A pótZH-t május 15-én, hétfőn, 17:00-ás kezdettel írjuk a Q-I és Q-II termekben. A terembeosztást legkésőbb péntek estig közzé tesszük. A pótZH-ra nem kell jelentkezniük azoknak, akik sikertelen ZH miatt jönnek, de azoktól, akik javító jelleggel szeretnék megírni, kérnék egy emailt.

Tudnivalók a javító ZH-ról:

 • Bárki írhat javító ZH-t, de ezzel az első ZH eredménye törlődik (azaz rontani is lehet, bár az elmúlt években ez eddig még csak egyszer esett meg)
 • A javító ZH-n való részvétel esetén elvész a pótlási lehetőség is (a TVSZ szerint a javító és a pótló ZH azonos megítélés alá esik)
 • A javító és pót ZH-n is szerezhetők pluszpontok a vizsgához, sőt, elővizsga jogosultságot is lehet szerezni
 • Ha valaki úgy dönt, hogy nekivág a javításnak, kérem írjon nekem egy email-t péntek estig

Elővizsga tudnivalók:

 • Az tehet elővizsgát, aki mindkét ZH-n (vagy pótZH-n) elegendően magas pontszámot ért el. A szükséges ponthatárt a pótZH után közvetlenül hirdetjük meg, a pótpótZH üresen maradt helyeit osztjuk ki a legjobb hallgatók között.
 • Az elővizsga stílusában, kiméretében olyan, mint egy ZH (40 pontos).
 • Anyaga a processzorral és a párhuzamos feldolgozással kapcsolatos témakörök: az utasításkészlet architektúráktól kezdve (azt is beleértve) a félév végéig minden.
 • A pluszpontok beszámítása: az elővizsgán elért eredményhez a pluszpontok felét hozzáadjuk.
 • Az elővizsgára a NEPTUN-ban nem kell külön jelentkezni. Egy tetszőleges vizsgára viszont jelentkezni kell, a jegyeket oda tudjuk majd rögzíteni. Ezért nem érdemes várni a vizsgajelentkezéssel, mindenki jelentkezzen fel egy vizsgára: ha kiderül, hogy elővizsgázhat, akkor oda írjuk a jegyét, ha nem, akkor pedig abban az időpontban meg kell jelennie vizsgázni.

A második ZH eredménye, és a félév állása (frissítve)
2017.05.04.

A táblázatban mind az első (reklamációkkal frissített), mind a mások ZH eredménye megtalálható. A beugró ponthatára 9 pont volt.

A dolgozatok megtekintők az alábbi időpontokban:

 • Május 11, csütörtök, 12:00-14:00, I.B.108. (zöld körtárgyaló)
 • Május 12, péntek, 14:00-16:00, I.B.108. (zöld körtárgyaló)
(Ha senki nem lenne a helyszínen, akkor az IB116-ben vagyok)

A táblázat egy "státusz" oszlopot is tartalmaz, mely 4 féle értéket vehet fel:

 • "AH": mindkét ZH sikerült, ha meglesz a legalább 4 jelenlét, akkor meglesz az aláírás is
 • "NA": már nem szerezhető meg az aláírás, mert sem az első, sem a második ZH nem sikerült elsőre
 • "P1": az első ZH pótlásra szorul, de a második megvan. Ha sikeres a pótlás (vagy a pót-pót), és nincs túl sok hiányzás, megvan a félév.
 • "P2": az első ZH elsőre sikerült, de a második nem. Ha sikeres a pótlás (vagy a pót-pót), és nincs túl sok hiányzás, megvan a félév.

Frissítés: A pluszpontok számolásakor tévedésből a tavalyi 24 pontos határt vettem figyelembe, az előadáson bejelentett 28 pont helyett. Kompromisszumként 26 ponttól számítjuk a pluszpontokat, a fenti linken elérhető táblázatot frissítettem.

A második ZH terembeosztása
2017.05.03.

Kedves Hallgatók!

A második ZH terembeosztása elérhető ezen a linken.

A 3. iMSc többletanyag
2017.04.25.

Kedves Hallgatók!

A processzorokkal kapcsolatos iMSc többletanyag a következő:

 • Soron kívüli végrehajtás a Scoreboard és a Tomasulo algoritmussal (a jegyzet 14.3-as fejezete)
 • Hatékonyságnövelő technikák statikus többutas pipeline-hoz (a jegyzet 15.6-os fejezete)

Igény esetén továbbra is van lehetőség személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására.

Információk a második ZH-ról
2017.04.25.

Kedves Hallgatók!

Az második ZH-t május 4-én, csütörtökön, 8:30-as kezdettel írjuk. A jövő hét elején ezen a honlapon közzétesszük a listát, hogy kinek melyik teremben kell megjelennie. Addig is néhány információ:

 • A ZH témája: memóriatechnológiák (igen, már megint), virtuális memória, cache memória, lokalitástudatos programozás, utasításkészlet architektúrák, egyszerű 5 fokozatú utasítás pipeline
 • Emelt szintű feladatok: a 2. iMSc többletanyagból
 • A ZH időtartama: 80 perc
 • A ZH-n használható segédeszközök: egyszerű számológép. Egyéb segédeszköz (extra lap, okosóra, mobiltelefon, stb.) használata nem megengedett

Elmaradó gyakorlatok
2017.04.06.

Az elkövetkező hetekben több gyakorlat is elmarad: a húsvét és a május elseje a páratlan hétfőket, a nagypéntek a páros pénteket érinti. Az elmaradó anyagrészek pótlására sajnos nincs lehetőség, azokat az érintett hallgatóknak önállóan kell feldolgozniuk. A feladatsorok elérhetőek lesznek a "segédanyagok" menüpontból. Bármi kérdés vagy probléma esetén a jegyzetben lévő mintamegoldáshoz, hozzám, vagy a gyakvezérhez lehet fordulni, illetve természetesen lehetőség van beülni bármely másik gyakorlatra is. A jelenléti követelmény az elmaradó gyakorlatokra is ugyanúgy vonatkozik (4 jelenlét kötelező), ha valakinek ezen múlna az aláírása, üljön be egy tetszőleges gyakorlatra (olyanra, ami az elmaradt anyagrészről szól), és írja fel a nevét a névsor végére.

A 2. iMSc többletanyag
2017.03.28.

Kedves Hallgatók!

A memóriakezeléssel kapcsolatos iMSc többletanyag a következő:

 • Virtualizált laptáblák
 • Címtér szeparálás
 • Védelem

Mindhárom témakör megtalálható a jegyzetben, a virtualizált laptáblákhoz egy kidolgozott numerikus példa is rendelkezésre áll. Természetesen igény esetén továbbra is van lehetőség személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására.

Az első ZH eredménye
2017.03.24.

Az első ZH eredményeit innen lehet letölteni. Sikertelen beugró esetén a táblázat csak a beugró pontszámát tartalmazza. IMSc pontokat csak akkor számítunk fel, ha a dolgozat legalább 70%-ot, azaz 28 pontot ért el. A ZH pontszám 28 feletti része hozzáadódik majd a vizsga pontszámához.

A ZH-k megtekintésére az alábbi időpontokban van lehetőség:

 • Március 28, kedd, 13:45-15:15, I.B.108. (zöld körtárgyaló)
 • Március 29, szerda, 13:45-15:15, I.B.108.

Az első ZH terembeosztása
2017.03.22.

Kedves Hallgatók!

Az első ZH terembeosztása elérhető ezen a linken. Mindenki kizárólag abban a teremben írhatja meg a zárthelyit, ahová beosztottuk. Kérem, hogy mindenki időben jelenjen meg, hogy a 8:30-as kezdésig el tudja foglalni a hozzá rendelt helyét.

Aki szeretne IMSc többletpontot szerezni, az kérje a vonatkozó pótlapot a teremben felügyelő oktatótól. Az IMSc lapot csak akkor pontozzuk, ha a ZH eredménye eléri a 85%70%-ot.

Sok sikert!

Információk az első ZH-ról
2017.03.17.

Kedves Hallgatók!

Az első ZH-t március 23-án, csütörtökön, 8:30-as kezdettel írjuk. A jövő hét elején ezen a honlapon közzétesszük a listát, hogy kinek melyik teremben kell megjelennie. Addig is néhány információ:

 • A ZH témája: információfeldolgozási modellek, perifériakezelési alapok, háttértárak, USB, PCI és PCI Express csatolófelületek, memóriatechnológiák. Numerikus példák a memóriatechnológiák kivételével bármely témából előfordulhatnak, nem csak a gyakorlaton leadott feladattípusokat kell átnézni, hanem az előadás fóliákat is. Aki a jegyzet példáit átnézi, nem érheti meglepetés.
 • A ZH időtartama: 80 perc
 • A ZH-n használható segédeszközök: egyszerű számológép, mely szöveg és összetett kifejezések tárolására nem alkalmas. Ha valakinek kétségei vannak a saját számológépével kapcsolatban, keressen meg engem, vagy a gyakorlatvezetőjét, és megnézzük. A példák úgy lesznek összeállítva, hogy szép, fejben is könnyen kiszámolható eredmény jöjjön ki, így a számológép nem létszükséglet. Egyéb segédeszköz (extra lap, mobiltelefon, stb.) használata nem megengedett.
 • Minta ZH a tavalyi évekből: innen letölthető, a hozzátartozó megoldás itt érhető el. A minta ZH évében az első ZH-ig nem ment le az előadáson a memóriatechnológiák fejezet, ezért nincsenek a minta ZH-ban ilyen feladatok, és a ZH-ban van 1-2 olyan kérdés is, aminek az anyaga idén nem hangzott el az előadáson. Változhat a különféle típusú feladatok darabszáma és aránya is. A többség kívánságának megfelelően változik a tesztek stílusa is: a minta ZH-val ellentétben minden állításhoz külön-külön lehet majd megjelölni az igaz-hamis lehetőségeket, így valóban 0 várható értékűvé válik a véletlenszerű kitöltés.

Az 1. iMSc többletanyag
2017.03.11.

Kedves Hallgatók!

Mint minden tárgyból, a Számítógép Architektúrákból is van lehetőség többlet ismeretanyag elsajátítása ellenében iMSc pontok gyűjtésére. A perifériakezeléssel a háttértárakkal kapcsolatos többlet anyagok:

 • A szervó vezérlés működése és célja a HDD-kben
 • A NAND és NOR flash közötti felépítésbeli különbségek (a fogyasztásbeli, sebességbeli, stb. különbségeket nem kérjük számon)

A témakörök a tárgy jegyzete alapján önállóan elsajátíthatók. Személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására természetesen van lehetőség.

A többlet ismeretanyaghoz a számonkérések során külön kérdések tartoznak, melyeket bárki megválaszolhat, nem csak az iMSc kurzusok hallgatói.

Információk a félévkezdéshez
2017.03.22.

Kedves Hallgatók!

Pár információ a 2016/17-es tavaszi félév kezdése kapcsán:

 • Aki szeretne gyakorlatot váltani (akár időpontot is), van rá lehetőség! Az első két héten lehet megtenni, a termek kapacitásának erejéig. Aki telt házas terembe szeretne menni, cserélnie kell.
 • Gyakorlatot már az első héten is tartunk! Mivel a gyakorlatok látogatása kötelező, az első hét gyakorlatairól való hiányzás is már élesnek számít.
 • Végül: a jegyzetet lehetőleg senki se nyomtassa ki, mert folyamatos szerkesztés alatt áll.