A 6. vizsga eredménye
2018.06.19.

Kedves Hallgatók!

A 6. vizsga eredménye ezen a linken érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Mint mindig, most is végignéztünk minden egyes dolgozatot egyenként, és esetenként felülbíráltuk az automatikus javítás eredményét. Ha a moodle pirossal hibás megoldást jelez, mi még manuálisan adhattunk rá pontot, ha indokoltnak láttuk. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban továbbra is a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre. Kérjük, hogy a keresés segítése érdekében legyen megjelölve a levélben, hogy "A", vagy "B" csoportról van-e szó.

A 6. vizsga terembeosztása
2018.06.18.

Kedves Hallgatók!

A holnapi vizsga terembeosztása elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

Az 5. vizsga eredménye
2018.06.12.

Kedves Hallgatók!

Az 5. vizsga eredménye ezen a linken érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Mint mindig, most is végignéztünk minden egyes dolgozatot egyenként, és esetenként felülbíráltuk az automatikus javítás eredményét. Ha a moodle pirossal hibás megoldást jelez, mi még manuálisan adhattunk rá pontot, ha indokoltnak láttuk. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban továbbra is a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre. Kérjük, hogy a keresés segítése érdekében legyen megjelölve a levélben, hogy "A", vagy "B" csoportról van-e szó.

Az 5. vizsga terembeosztása
2018.06.11.

Kedves Hallgatók!

A holnapi vizsga terembeosztása elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

A 4. vizsga eredménye
2018.06.08.

Kedves Hallgatók!

A 4. vizsga eredménye ezen a linken érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Mint mindig, most is végignéztünk minden egyes dolgozatot egyenként, és esetenként felülbíráltuk az automatikus javítás eredményét. Ha a moodle pirossal hibás megoldást jelez, mi még manuálisan adhattunk rá pontot, ha indokoltnak láttuk. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban továbbra is a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre. Kérjük, hogy a keresés segítése érdekében legyen megjelölve a levélben, hogy "A", vagy "B" csoportról van-e szó.

A 4. vizsga terembeosztása
2018.06.07.

Kedves Hallgatók!

A terembeosztás elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

A 3. vizsga eredménye
2018.06.05.

Kedves Hallgatók!

A 3. vizsga eredménye ezen a linken érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Vannak halglatók, akiknél a moodle rosszul adta össze az eredményt, a letölthető pdf-ben viszont, reményeink szerint, a helyesen összegzett eredmények találhatók. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban továbbra is a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre.

A 3. vizsga terembeosztása
2018.06.04.

Kedves Hallgatók!

A terembeosztás elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

A 2. vizsga eredménye
2018.06.01.

Kedves Hallgatók!

A 2. vizsga eredménye itt érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre.

A 2. vizsga terembeosztása
2018.05.31.

Kedves Hallgatók!

A terembeosztás elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

Az 1. vizsga eredménye
2018.05.29.

Kedves Hallgatók!

Az 1. vizsga eredménye itt érhető el. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre.

Az 1. vizsga terembeosztása
2018.05.28.

Kedves Hallgatók!

A terembeosztás elérhető ezen a linken.

Sok sikert kívánok!

Pót-pót ZH és elővizsga eredmények javítva
2018.05.23.

Kedves Hallgatók!

A pót-pót ZH eredmények itt, az elővizsga eredmények pedig itt érhetők el. Az elővizsga jegyek a szokásos 40% - 55% - 70% - 85% küszöbökkel kerültek kiszámításra. A kijavított dolgozatokat a moodle rendszerben láthatóvá tettük. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu email címen állunk rendelkezésre.

Pót-pót ZH és elővizsga terembeosztás
2018.05.22.

Kedves Hallgatók!

A terembeosztás elérhető ezen a linken. Kérnék egy emailt, ha valaki lemaradt a listáról, pedig jönne, vagy rajta van a listán, pedig nem kellene.

A 3. iMSc többletanyag
2018.05.07.

Kedves Hallgatók!

A processzorokkal kapcsolatos IMSc többletanyag a következő:

 • Soron kívüli végrehajtás a Scoreboard és a Tomasulo algoritmussal (a jegyzet 14.3-as fejezete)
 • Hatékonyságnövelő technikák statikus többutas pipeline-hoz (a jegyzet 15.6-os fejezete)

Igény esetén továbbra is van lehetőség személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására.

Frissített félévközi állapot + elővizsga információk
2018.05.07.

Kedves Hallgatók!

A ZH és a pót ZH reklamációk alapján frissített eredményei itt érhetők el. Az aláírás megszerzéséhez a beugró részben legalább 6, összesen pedig legalább 10 pont elérése szükséges. A "félév státusza" oszlopban megjelentek az "E" betűk, mely az elővizsga jogosultságra utal. Elővizsgára az mehet, aki legalább 20 pontot összegyűjtött a ZH/pótZH feladatsorban és az IMSc feladatsorban összesen. A ZH pontszám 17 pont feletti része beleszámít a vizsga pontszámába (az elővizsgába is!). Minden egyes plusz pont 2%-ot emel a vizsga pontszámán, amennyiben az eredmény legalább 40%-os.

Az elővizsga május 23-án, 15:00-kor lesz, közvetlenül a pót pót ZH után. Az elővizsga neptun jelentkezést igényel. Csak azok jelentkezését tudjuk elfogadni, akik a fenti kritériumnak megfelelnek.

A ZH és a pót ZH összesített eredménye + félév végi információk javítva
2018.04.18.

Kedves Hallgatók!

Kijavítottuk a pót ZH-kat. A ZH és a pót ZH összesített eredményeit ez a táblázat tartalmazza. Az aláírás megszerzéséhez a beugró részben legalább 6, összesen pedig legalább 10 pont elérése szükséges. Sikertelen beugró esetén a táblázat csak a beugró pontszámát tartalmazza. A ZH-k a moodle rendszerben megtekinthetők. Bármilyen kérdéssel, reklamációval kapcsolatban a vihiaa02@webspn.hit.bme.hu címre lehet írni, igyekszünk minél hamarabb válaszolni.

A ZH pontszám 17 pont feletti része hozzáadódik majd a vizsga pontszámához. A táblázat tartalmazza a vizsgára vitt plusz pontokat is. Minden egyes plusz pont 2%-ot emel a vizsga pontszámán, amennyiben a vizsga eredménye legalább 40%-os.

A táblázat negyedik oszlopa a félév státusza, mely lehet:

 • "N": az aláírás már nem szerezhető meg, mivel sem a ZH-n, sem a pót ZH-n nem jelent meg (ebben az esetben a TVSZ értelmében a pótpót ZH megírására nincs lehetőség)
 • "P": a pót pót ZH sikeres megírása, és a gyakorlatokon való jelenléti követelmény teljesítése esetén az aláírás még megszerezhető
 • "A": a gyakorlatokon való jelenléti követelmény teljesítése esetén az aláírás megvan

A pót pót ZH idejében a ZH-n legalább 20 pontot elért hallgatók elővizsgát tehetnek. Az elővizsga két előnnyel jár: egyrészt csak a ZH óta felgyűlt anyagot kéri számon, másrészt pedig a reguláris vizsgáknál kevesebb feladatból áll, csak 50 perces lesz.

Pót- és javító ZH terembeosztás
2018.04.13.

Kedves Hallgatók!

Az időpont- és terembeosztás elérhető ezen a linken. Kérnék egy emailt, ha valaki lemaradt a listáról, pedig jönne, vagy rajta van a listán, pedig nem kellene. Nagyon kérem, hogy senki se jöjjön el úgy ZH-t írni, hogy még nincs működő hozzáférése a hszk gépeihez, vagy a tanszéki moodle szerverhez. A technikai problémák kiküszöbölése érdekében minden teremben pár gépet szabadon hagytunk.

Tudnivalók a pót ZH-ról és a javító ZH-ról
2018.04.04.

Kedves Hallgatók!

A kari ütemezés szerint a pót ZH időpontja április 16 és 17, 17-19 óra. A pót ZH nemcsak témájában, de minden másban is egyenértékű az első ZH-val, tehát megfelelően jó eredmény esetén (legalább 17 pont) plusz vizsgapontokat is lehet szerezni. Pót ZH-ra azokat a hallgatókat várjuk, akiknek sikertelen lett az első ZH-ja, vagy nem tudtak megjelenni az első alkalommal, illetve azokat, akik javító jelleggel szeretnék újra megírni. Javító célú pótlás esetén a már megszerzett aláírás, illetve vizsga pluszpontok törlésre kerülnek, a javító ZH eredményétől függetlenül. Elméletileg tehát elképzelhető a rontás, de a korábbi évek tapasztalatai alapján ez nagyon ritka esemény. Mivel a vizsga 50 pontos lesz, minden megszerzett pluszpont 2%-ot javít a vizsga eredményén.

A pót ZH-t is négy turnusban, a HSZK termeiben írjuk. Ismét készítettünk egy Doodle-t, mellyel mindenki jelezheti személyes preferenciáját:

https://doodle.com/poll/nc7udeqdzibwa6dt

A doodle-ben a név helyére a neptun kódot kérnénk beírni. Aki alanyi jogon jogosult a pótlásra (sikertelenség vagy meg nem jelenés miatt), annak nem feltétlenül kell jelentkeznie, jelentkezés hiányában alapértelmezésként mind a 4 időpontot megfelelőnek tekintjük. Aki viszont javító szándékkal szeretne pótolni, annak mindenképp jelentkeznie kell, akkor is, ha mind a 4 időpont megfelelő!

A doodle poll-t április 12-én, csütörtök 12:00-kor zárjuk le, ez után már nem lesz lehetőség az időpontot érintő preferenia megváltoztatására, illetve javításra való jelentkezésre.

Közben folyamatosan keressük a legmegfelelőbb technikai megoldást, hogy a ZH utáni reklamációt minél zökkenőmentesebbé, az azzal járó oktatói terhelést minél elosztottabbá tegyük. Továbbra is az időben és térben is mindenki számára kényelmes email alapú reklamáció mellett tesszük le a voksunkat, az a célunk, hogy a pót ZH után érkező minden hallgatói levélre rövid válaszidővel reagálni tudjunk, mindenki kérdését/kifogását rögtön kezelni tudjuk.

A ZH eredménye frissítve
2018.03.21.

A ZH eredményeit innen lehet letölteni. Az aláírás megszerzéséhez legalább 10 pont elérése szükséges. Sikertelen beugró esetén a táblázat csak a beugró pontszámát tartalmazza. A ZH pontszám 17 pont feletti része hozzáadódik majd a vizsga pontszámához.

A ZH-k a moodle rendszerben megtekinthetők.

Kérdés, probléma esetén kedden 13:45-től 15:15-ig egyesével a szobámban (IB116), vagy az előadás szünetében, illetve az előadás után állok rendelkezésre. Nagyon kérlek benneteket, ne küldjetek levelet, hacsak nem egyértelműen rossz javítókulcsról szeretnétek informálni. Nem tudok ennyi levelet feldolgozni, tizedennyit sem.

Ha jogos reklamáció, vagy hibás javítókulcs miatt változik az eredmény, az nem fog egyből a fenti táblázatban frissülni, csak a reklamációs időszak lezárta után.

A leggyakoribb hivatkozási alap a technikai probléma (browser, bejelentkezés, stb.). Technikai probléma miatt egész biztosan nem tudunk többlet pontot adni. Ha valaki úgy érzi, nem sikerült mindent kiadnia magából, természetesen lehet javítani a pót ZH alkalmával (ekkor azonban a most megszerzett eredmény elvész).

A 2. iMSc többletanyag
2018.03.21.

Kedves Hallgatók!

A memóriakezeléssel kapcsolatos iMSc többletanyag a következő:

 • Inverz laptáblák
 • Címtér szeparálás

Mindhárom témakör megtalálható a jegyzetben, az inverz laptáblákhoz egy kidolgozott numerikus példa is rendelkezésre áll. Természetesen igény esetén továbbra is van lehetőség személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására.

ZH terembeosztás
2018.03.17.

Kedves Hallgatók!

Az időpont- és terembeosztás elérhető ezen a linken. Sikerült mindenki kívánságát figyelembe venni.

A ZH anyaga
2018.03.16.

Kedves Hallgatók!

Ahogy az előadáson elhangzott, a ZH anyagába beletartozik minden, ami az év eleje óta az e hét keddi előadás végéig mindkét párhuzamos előadáson elhangzott. Az Arduino-t nem kérjük számon. A virtuális memóriával kapcsolatban pedig a laptábla adatszerkezetekig bezárólag kell tudni az anyagot, vagyis az elv, a fogalmak, a TLB szerepe és működése, illetve a címfordítás TLB-vel és anélkül még beletartozik, ezekkel kapcsolatban számítani is lehet kérdésekre.

A Doodle szavazást lezártnak tekintem, a további jelentkezéseket nem veszem figyelembe. Aki nem nyilatkozott, arról úgy veszem, hogy neki mind a 4 időpont megfelelő.

Tudnivalók a ZH-val kapcsolatban
2018.03.14.

Kedves Hallgatók!

A preferált ZH időpontra vonatkozó Doodle szavazást csütörtökön déli 12 órakor lezárjuk. Aki a neptun kódja helyett a nevét vagy az email címét adta meg, és szeretne nekem egy kis időt megtakarítani, kérem, eddig a határidőig javítsa ki.

Szeretnék megosztani pár további tudnivalót a ZH-val kapcsolatban.

A ZH-t a "moodle" nevű rendszer segítségével fogjuk lebonyolítani, a https://moodle.hit.bme.hu oldalon keresztül. A rendszerhez mindenki kapott hozzáférést. A felhasználónév a neptun kód csupa kis betűvel írva, a jelszó előállításához pedig jelszóemlékeztetőt kell kérni. Belépés után ki kell választani a tárgyat, mint kurzust. Ezután megjelenik az aktuálisan hozzáférhető számonkérések listája. Per pillanat csak egy számonkérés, a "Próba ZH" érhető el, melynek kipróbálására mindenkit buzdítanék. A Próba ZH kiválasztása után meg kell adni egy jelszót, a nélkül nem lehet elkezdeni a kitöltést. A Próba ZH jelszava:

qMjNAefT
Ez a Próba ZH minden szempontból megegyezik egy élessel (akár az is lehetne), kivéve pár apróságot (pl. az éles ZH-n nem lesz azonnali javítás, 10 helyett csak egy próbálkozás a megengedett, és éles az időkorlát).

A lebonyolítással kapcsolatban:

 • Lesz terembeosztás, ülésrenddel, melyet legkésőbb vasárnapig a tárgyhonlapon közlünk.
 • A ZH-t nem lehet saját laptopon írni, csak a HSZK gépein. Mindenki bizonyosodjon meg róla, hogy be tud lépni a HSZK gépeire, mert ebben mi a helyszínen már nem fogunk tudni segíteni.
 • A kezdési és befejezési idő nagyon éles. Minden turnusban 00 perckor kell bejönni a terembe, a ZH írása 05-kor kezdődik. Aki 05-ig nem lép be a terembe, nem írhatja meg a ZH-t. A ZH időtartama 50 perc (tehát 55-ig tart), ez idő alatt nem lehet elhagyni a termet, csak a ZH érvénytelenítésének terhére.
 • Mindenki hozzon magával egy A4-es papírt (piszkozatnak, számoláshoz), és egy egyszerű számológépet.
 • A ZH a chrome böngészővel működik jól, így azzal célszerű dolgozni, firefox-al előfordulnak problémák (beragad a drag&drop).
 • Több csoport is lesz. Ha valaki nem a neki szánt csoport feladatsorát tölti ki, érvénytelen lesz a ZH-ja.
 • Aki IMSc pontokat szeretne gyűjteni, annak azt a feladatsort is meg kell nyitnia, és ki kell töltenie.
 • A ZH-ban szabadon vissza lehet térni korábbi feladatokra és módosítani a megoldást, de a "Finish" gomb megnyomásával a dolgozat leadásra kerül, utána már nem módosítható. A moodle figyelmeztetést ad, hogy vannak kihagyott feladatok, pl. üresen (passz állapotban) hagyott tesztek, ezekkel nem kell foglalkozni.
 • Ha a ZH alatt a böngészőn futó moodle-n kívül bármi más látható a képernyőn, az a ZH eredménytelenségét vonja maga után.
 • Ha a ZH tisztaságát valaki informatikai eszközökkel próbálja befolyásolni (pl. kívülről jelentkezik be), az azonnali dékáni fegyelmi eljárást von maga után. A moodle minden mozdulatot rözít a log-ban, hálózati címmel és időbélyeggel együtt, melyet a ZH után ellenőrzünk.

...több fenyegetés most hirtelen nem jut eszembe. Egyébként kellemes felkészülést és sikeres ZH-t kívánunk.

Jelentkezés a ZH-ra
2018.03.11.

Kedves Hallgatók!

A félévközi ZH-t négy turnusban, a HSZK termeiben írjuk. Mivel nem mindenkinek jó egyformán mind a négy időpont, készítettünk egy Doodle-t, mellyel mindenki jelezheti személyes preferenciáját:

https://doodle.com/poll/8naqiqd97drwsuhr

A doodle-ben a név helyére a neptun kódot kérnénk beírni.

Nyomatékosan szeretnék mindenkit megkérni, hogy az összes lehetséges megfelelő időpontot jelölje be, különben nem lesz elég mozgásterünk ahhoz, hogy az összes kérést figyelembe tudjuk venni.

A ZH-val kapcsolatos további tudnivalókkal, valamint egy próba ZH elérhetőségével hamarosan jelentkezünk.

Az 1. iMSc többletanyag
2018.03.05.

Kedves Hallgatók!

Mint minden tárgyból, a Számítógép Architektúrákból is van lehetőség többlet ismeretanyag elsajátítása ellenében iMSc pontok gyűjtésére. A perifériakezeléssel a háttértárakkal kapcsolatos többlet anyagok:

 • A szervó vezérlés működése és célja a HDD-kben
 • A NAND és NOR flash közötti felépítésbeli különbségek (a fogyasztásbeli, sebességbeli, stb. különbségeket nem kérjük számon)

A témakörök a tárgy jegyzete alapján önállóan elsajátíthatók. Személyes vagy csoportos konzultációra, illetve órarenden kívüli előadás tartására természetesen van lehetőség.

A többlet ismeretanyaghoz a számonkérések során külön kérdések tartoznak, melyeket bárki megválaszolhat, nem csak az iMSc kurzusok hallgatói.

Arduino gyakorlat változás
2018.02.27.

Kedves Hallgatók!

Eredeti terveinknek ismét keresztbe tett a munkanap áthelyezés, a március 16 péntek helyett jövő szombaton lesz a gyakorlat. Hogy a gyakorlat anyaga ne előzze meg az előadásét, a páros hét (tehát az e heti) pénteki gyakorlatokon mégis az Arduino lesz a téma. A keveredésért elnézést kérünk.

Arduino gyakorlat
2018.02.22.

Kedves Hallgatók!

A páros heti gyakorlatokon az Arduino témakör kimarad, helyette perifériakezelés és diszk feladatokat gyakorlunk. A páros hetekre sok ünnepnap és munkanap áthelyezés esik, és az Arduino a legkevésbé lényeges téma, inkább ez maradjon el, mint a zh és vizsga felkészüléshez szükséges feladatok.

Ha valaki mégis szeretné, természetesen van mód beülni a mai, illetve holnapi Arduino gyakorlatokra, bármelyik terembe, ahol van hely. Ha a héten egyik időpont sem jó, de sikerül egy olyan későbbi időpontot találni, ami minden érdeklődőnek megfelel, akkor szerzünk termet, és megtartjuk a gyakorlatot órarenden kívül.

Információk a félévkezdéshez
2018.02.05.

Kedves Hallgatók!

Pár információ a 2017/18-es tavaszi félév kezdése kapcsán:

 • Aki szeretne gyakorlatot váltani (akár időpontot is), van rá lehetőség! Az első két héten lehet megtenni, a termek kapacitásának erejéig. Aki telt házas terembe szeretne menni, cserélnie kell.
 • Gyakorlatot már az első héten is tartunk! Mivel a gyakorlatok látogatása kötelező, az első hét gyakorlatairól való hiányzás is már élesnek számít.
 • Végül: a jegyzetet lehetőleg senki se nyomtassa ki, mert folyamatos szerkesztés alatt áll.