Leáldozóban a vezetékes egerek kora

A számítástechnika leglassabban fejlõdõ eszköze az egér, amely felfedezése óta - külsejét leszámítva - semmit sem változott. Szakemberek úgy vélik, az eszköznek jelenlegi formájában évei vannak hátra, a jövõ egerei ugyanis vezeték nélküli kapcsolatot fognak használni és szakítanak a mechanikus, görgõs technológiával.

A Dataquest elemzése szerint az 1999-es eladások alapján állítható, hogy minden PC-vel együtt egy darab egeret is eladtak a kereskedõk. Az elmúlt évben 120-150 millió példány került a vásárlókhoz, ez a vállalatoknak mintegy 1,5 milliárd dollárnyit forgalmat jelentett. Az egerek többségét, 53 százalékát számítógéppel együtt adták el, a fennmaradó darabokat pedig utólag vették meg a fogyasztók, átlagosan a cégek 30 dollárt kerestek egy-egy dobozkán.

Az elsõ egér és egy mai, optikai elvre épülõ változat

A kutatócég alelnöke, Martin Reynolds elmondta, jelenleg a Microsoft és a Logitech birtokolja a legnagyobb részt az egér-piacból, amely annak köszönhetõ, hogy ez a két vállalat fordította a legtöbb energiát az eszköz tökéletesítésére. A legegyszerûbb újítások, mint az ablaktartalom mozgatására szolgáló görgõk és duplakapcsolók sokat jelentenek ugyanis a felhasználóknak, az új lehetõségek könnyebbé és egyszerûbbé teszik a számítógépekkel végzett munkát.

Azonban a fejlõdés hamarosan új irányt vesz, a vezetékes egerek kora leáldozóban van, a mechanikával sok a probléma, a számítógéppel összekötõ fizikai kontaktus pedig sok esetben akadályozza a precíz mozgatást.

Múlt évben a Microsoft bemutatta új optikai elvre épülõ egerét, amely igen gyorsan népszerûvé vált a vásárlók körében és ezzel bizonyította, hogy az új elképzeléseknek igenis van jövõjük az "egér-technológia" terén.
Az optika nélkülözi a görgõt, igen pontosan pozícionálható, és ami a legfontosabb: nem akadozik, ha az ember elfelejti egy hónap után kipucolni az egér belsejét.

De nem a Microsoft az egyetlen vállalat, amely hasonló elvû egerekkel kísérletezik. Az Apple Computer, valamint a Logitech is igyekszik minél hamarabb piacra dobni az új, optikai elvre épülõ eszközöket. Mindhárom vállalat reméli, hogy egy napon ezek az új csodák leválthatják majd a klasszikus, vezetékes változatokat és új fejezetet nyitnak az egerek történetében.


Aki feltalálta az egeret

A számítógéphez csatlakozó mutatóeszköz technológiáját Douglas C. Engelbart amerikai mérnök dolgozta ki és szabadalmaztatta 1963-ban, a nyilvánosság az egeret mûködés közben 1968-ban láthatta elõször egy bemutató keretében.

Elsõ felhasználásait a tervezõrendszerek szolgáltatták, és csak a hetvenes évek végén, a Xerox elsõ grafikus szoftvereinek köszönhetõen lépett át a személyi számítógépek világába. Az egerek számára igazi áttörést azonban az Apple operációs rendszerének és a Microsoft DOS-ra alapuló kezelõfelületének, a Windows-nak a megjelenése hozta a nyolcvanas évek közepén.

[origo]
2000. július 10.