Világom néhány mozaikja


Az emberi civilizáció jelenleg illetve a jövőben olyan információrobbanás tanúja ill. előidézője, hogy sokunkban megfogalmazódik a kérdés: milyen eseményeket érdemes követni (miféle információkat érdemes befogadni) ill. milyen aktivitást érdemes kifejteni (miféle információkat érdemes generálni) ahhoz, hogy az életünk során -és főleg annak végén- azt mondhassuk:

érdemes volt megszületni !

Nyilvánvaló, hogy a fenti kérdésre nem adható egyértelmû válasz, mivel mindannyian mások vagyunk. Mindannyiunknak más a befolyásoltági ill. befolyásolási környezete, más az érdeklődése, ízlése, értékítélete, előélete (gyökerei ill. neveltetése), vágyai, lehetőségei, érdekei, kora, neme és ki tudja még mi minden, ami a fenti kérdésre való válasszal függ össze.
Ugyanakkor egyformák is vagyunk, legalábbis annyiban, hogy az információ-áradatban mások által felfedezett és értékesnek vélt információkat a hasonlóságunkkal arányos mértékben fogadunk be. Ugyanez mondható el az általunk kifejtett aktivitásra: tudatosan vagy anélkül, hogy sejtenénk, mindannyiunkban egy követett példakép (is) munkálkodik.

További eszmefuttatás helyett néhány apró mozaikkal kívánom érzékeltetni, hogy miként realizálódott a fentiekben vázolt összetett folyamat bennem.


Vissza