ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

3D Light-field tömörítési módszer vizsgálata és megvalósítása

2016-2017/II.
Tóth László István

A szemüveg nélkül is 3D látványt nyújtó ún. light-field megjelenítők a hologramokhoz hasonló térbeli élményt képesek adni a nézőknek. E a hatás eléréséhez azonban szokatlanul sok pixelt kell vezérelni (akár több száz megapixelt), amelynek hálózaton való továbbítása hatalmas kihívás a szükséges nagy sávszélesség miatt. Annak érdekében, hogy a 3D light-field videók a jövőben valós időben is továbbíthatóak legyenek nagy távolságokra (pl. 3D video konferencia), számos tömörítési módszert fogunk kipróbálni és megvizsgálni többek között tömörítési arány, képminőség, sebesség és elosztott működés szempontjából.

Nyilvánvaló, hogy az akár száznál is több nézetből felvett videók között sok a redundáns információ, amely jól tömöríthető. Ugyanakkor a jelenleg használt 3D video tömörítési módszerek képtelenek ezzel megbirkózni, mivel tipikusan 2 nézet továbbítására tervezték őket.

A hallgató feladata egy kiválasztott light-field tömörítési módszer (pl. wavelet, 3D/4D DCT, light-field atom, PCA, stb.) megvalósítása, optimalizációja és vizsgálata, tesztelése referencia anyagokon. Egy teszt keretrendszerben lehetőség lesz más módszerekkel való összehasonlításra. Egy jól sikerült párhuzamos megvalósítást egy konkrét light-field kijelzőn is tesztelni lehet. Több hallgató jelentkezését is várjuk, akik különböző módszereket valósíthatnak meg.

 

Egy kiválasztott programozási nyelv (C++ / Matlab / CUDA / OpenCL) alapos ismerete elvárt. Korszerű kép- és video tömörítési eljárások ismerete előny, de nem követelmény.

A munka elsősorban külső konzulens irányításával, a Holografika Kft-nél zajlik  (http://www.holografika.com/).


1
0