ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

A dns64perf++ mérőprogram többszálúsítása

2017-2018/I.
Dr. Lencse Gábor

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Arra a problémára, hogy egy csak IPv6 címmel rendelkező kliens el tudjon érni egy csak IPv4 címmel rendelkező szervert, az egyik legjobb megoldás a DNS64 szolgáltatás + NAT64 átjáró használata.

Az [1] Internet Draft (leendő RFC) szabványos módszereket definiál IPv6 áttérési technológiák teljesítőképesség-vizsgálatára (benchmarking). DNS64 szerverekre már létezik neki megfelelő szabad szoftver implementáció, a dns64perf++ [2], bővebben [3].

A dns64perf++ mérőprogram jelenleg egy szálon küld "AAAA" rekord kéréseket, és egy szálon fogadja a válaszokat. A programot úgy kell módosítani, hogy az képes legyen több szálon "AAAA" rekord kéréseket küldeni, és ugyanannyi szálon a válaszokat fogadni úgy, hogy a megtartsa a mérőprogram működésének pontosságát.

A hallgató feladata a mérőprogram módosítása, tesztelése és dokumentálása. A módosított programot az eredeti GPL licensz alatt közzé kell tenni valamilyen nyilvános kódtárban (pl. GitHub).

A téma TDK dolgozat készítésére is alkalmas, a hozzá tartozó szakdolgozat téma pedig egy általános mérőprogram kifejlesztése lesz.

Ha valaki más érdeklődik hasonló feladat iránt, akkor keressen meg bátran e-mailben: lencse-kukac-hit-pont-bme-pont-hu.

Hivatkozások:

[1] M. Georgescu, L. Pislaru and G. Lencse, "Benchmarking Methodology for IPv6 Transition Technologies", IETF Benchmarking Working Group, Internet Draft, April 29, 2017, draft-ietf-bmwg-ipv6-tran-tech-benchmarking-07.txt Online version in HTML

[2] D. Bakai, "A C++11 DNS64 performance tester", dns64perf++ source code on GitHub, https://github.com/bakaid/dns64perfpp

[3] G. Lencse, D. Bakai, "Design and implementation of a test program for benchmarking DNS64 servers", IEICE Transactions on Communications, vol. E100-B, no. 6. pp. 948-954, June 2017. DOI: 10.1587/transcom.2016EBN0007 Full paper in PDF


1
0