ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Adatgyűjtő mobil hálózatok (szenzorhálózatok) adatfúziójának modellezése

2017-2018/II.
Dr. Szabó Csaba Attila

A sűrű szenzorhálózatok fejlődése meghatározóvá vált: körbevesznek bennünket, és annyi információ keletkezik, amivel már szubjektíven nem tudunk mit kezdeni: kamerahálózatok, forgalomirányítás, időjárási- és környezetvédelmi-érzékelők. Kihasználásuk, modellezésük új kihívásokat jelent a gépi intelligencia, 3D modellezés, gráfelmélet, szenzor-fúzió, adatbázis-kezelés, alakfelismerés területén. Példák:

  1. i.         aktív megfigyelés (pl. forgalom- vagy tömegmozgás- irányítás)
  2. ii.         gyors beavatkozás (katasztrófa).

Ezekben az esetekben szükség lenne minden információ kihasználására olyan módon, hogy a szenzor-egységek autonóm és összehangolt megfigyelés alapján szolgáltassanak elegendő információt az adott területről, anélkül, hogy központi kontrollal egyenként kellene ezeket vezérelni.

A feladat a szenzorhálózatok kapcsolódási dinamikájának modellezésében és matematikai háttere kidolgozásában való részvétel.

Az elvégzendő feladatok:

i. Szenzor kapcsolódási mátrixok és gráfok matematikai kezelésének az elsajátítása

ii. Többkamerás rendszerek kapcsolódási függvényei

iii. Stabilitás és összefüggőség modellezése

iv. Érzékelő hálózat kapcsolódási dinamikájának a hálózat vezérlésébe illesztése.

Előfeltételek:

A feladathoz programozói munka szükséges MATLAB-ban és/vagy C-ben. A mérési adatok előállításában való részvétel szintén a feladat része. A jelölt rendelkezzen jó matematikai háttérrel és erős tudományos kíváncsisággal.

Társkonzulens: Dr. Szirányi Tamás, MTA-SZTAKI


2
0