ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

OpenStreetMap alapú megjelenítő fejlesztése mobil hálózati szimulátorhoz

2017-2018/II.
Gódor Győző

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a különféle virtualizációs technológiák használata akár a számítógép hálózatok, akár a mobil hálózatok terén. Mind a hálózati berendezések gyártói, mind pedig a hálózatüzemeltetők komoly fejlesztéseket végeznek ezen a téren.

A mobil hálózatok tekintetében komoly kihívás, hogy az erőforrásokat hatékony módon kezeljük, mindemellett a felhasználói igényeket is tökéletesen ki tudjuk elégíteni. Ennek érdekében a rendelkezésre álló szerver platfornom lehetőségünk van különböző hálózati funkciók (virtuális eszközön) ki-, illetve bekapcsolására attól függően, hogy van-e rá szükség, vagy sem. Ennek vezérlését az úgynevezett orchestrator végzi.

A mobil hálózatok sajátsága, hogy a felhasználók kommunikáció közben mozoghatnak. Így érdemes azt is vizsgálni, hogy a felhasználói mozgás milyen módon befolyásolja ezen döntéseket, találhatóak-e napi, heti, esetleg éves szinten különféle mozgási minták, melyek elősegíthetik az orchestrator munkáját, így egy új erőforrás megfelelő időben történő bekapcsolását.

Ehhez a hallgató feladata egy OpenStreetMap alapú megjelenítő elkészítése, illetve a szimulátorba való integrálása. Ezen különféle, már meglévő mozgás modellek vizsgálata, esetlegesen újak implementálása, majd az ezekkel végzett szimulációk alapján értékelése az orchestrator szempontjából.


2
0