ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

NAT64 implementációk teljesítőképességének vizsgálata

2018-2019/I.
Dr. Lencse Gábor

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Arra a problémára, hogy egy csak IPv6 címmel rendelkező kliens el tudjon érni egy csak IPv4 címmel rendelkező szervert, az egyik legjobb megoldás a DNS64 szolgáltatás + NAT64 átjáró használata.

Az RFC 8219 [1] szabványos módszereket definiál IPv6 áttérési technológiák teljesítőképesség-vizsgálatára (benchmarking).

A hallgató feladata az RFC 8219 [1] követelményeinek megfelelően megmérni a következő NAT64 implementációk teljesítményét a tesztelt eszköz (DUT) CPU magjai számának függvényében: Ecdysis, iptables+TAYGA, Jool, OpenBSD PF.

A munka lépései:

  • A NAT64 technológia megismerése (valamely implementációnak a gyakorlatban való kipróbálásával is)
  • A létező implementációk összegyűjtése, a tesztelendők kiválasztása (a fent felsoroltak mindenképpen, de a kör bővíthető)
  • A kiválasztott implementációk teljesítőképességének vizsgálatára alkalmas teszt környezet összeállítása (létező mérőprogram felhasználásával, szükség esetén módosításával, esetleg másik program írásával)
  • Tesztelés kivitelezése
  • Eredmények kiértékelése, szükség esetén a tesztelés módosítása

A feladathoz szükséges

számítógép-hálózatok alapos ismerete, Linux kiváló ismerete, programozási tudás, önálló munkavégzés, angol nyelven értő olvasás, szorgalom, kitartás.

A feladatra az ideális jelölt olyan hallgató, aki önálló labor keretében kezdi és szakdolgozat/diplomaterv keretében fejezi be a munkát. (Legalább kettő vagy több félévere van szükség.)

Lehetőségek

  • Megfelelő szintű munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös publikációra (angol nyelvű nemzetközi folyóiratban).
  • A téma alkalmas TDK dolgozat készítésére, valamint PhD képzés keretében való folytatásra is.

Hivatkozás:

[1] M. Georgescu, L. Pislaru and G. Lencse, "Benchmarking Methodology for IPv6 Transition Technologies", IETF RFC 8219, Aug. 2017, DOI: 10.17487/RFC8219, https://tools.ietf.org/html/rfc8219


1
0