ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Edge computing architektúrák 5G hálózatokban

2018-2019/I.
Gódor Győző

A közeljövő információs rendszereiben (5G hálózati architektúra) különféle alkalmazási környezetekben (közlekedés, ipar, monitorozó- és beavatkozó rendszerek) rendkívüli nagyszámú és nagy sűrűségben jelenlévő, részben mozgó végpont hálózati kiszolgálása válik szükségessé. A korábbi mobil hálózati architektúrák (3G, 4G), valamint a hagyományos vezetékes hálózati infrastruktúra erre a célra skálázhatósági, flexibilitási, megbízhatósági és késleltetési problémák miatt nem alkalmasak.

A fenti problámák kezelésére különféle új technológiák, megodások szükségesek. Ezek közül az egyik az "edge computing", mely azt a szüksées számítási kapacitást a hálózat olyan pontjaira helyezi ki, ahol "épp szükség van rá". Ez tipikusan a mobil egységekhez legközelebbi pontban, vagyis a bázisállomásban kerül megvalósításra. 

A hallgató feladata a várhatóan alkalmazásra kerülő „edge computing” architektúra vizsgálata és fejlesztése keretében algoritmusok kidolgozása a futtatandó virtuális funkciók terhelésfüggő dinamikus el- és áthelyezésére, továbbá a szolgáltatási minőségjellemzőkre gyakorolt hatások analitikus és szimulációs vizsgálata.

A feladat - megfelelő tanulmányi eredmény esetén - lehetőséget nyit az EFOP-3.6.2-16-2017-00013 projekt keretében a tanszéken folyó kutatáshoz kapcsolódó hallgatói ösztöndíj megpályázására. (Pályázati felhívások 2018 első felében várhatóan havonta, a legutóbbi itt:  https://www.hit.bme.hu/edu/project/edit?id=18505)


2
0