ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Automatizált szolgáltatás menedzsment korszerű adatközpontokban Cisco NXOS környezetben

2018-2019/I.
Dr. Zsóka Zoltán

A korszerű, 'CLOS' felépítésű adatközpontokban applikációk számára tipikusan adatkapcsolati szintű (L2) illetve hálózati (L3) szintű összeköttetéseket kell biztosítani. Ezen összeköttetéseknek skálázhatónak, kellően redundánsnak, flexibilisnek és könnyen automatizálhatónak kell lenniük mind adatközponton belül, mind pedig összekapcsolt adatközpontokon átívelően is.
Ezeket a követelményeket a mai legmodernebb adatközpontokban olyan technológiák segítik, mint a VXLAN, BGP EVPN, vagy a különböző Ethernet/IP alapú OAM protokollok. Ilyen adatközpontokban a szolgáltatások felépítését könnyen automatizálni lehet objektum-orientált programozási nyelv, pl. Python segítségével open-source alapú Ansible szoftverkörnyezetben, amely drasztikusan megkönnyíti a konfiguráció menedzsmentet az eszközökön. A Cisco DevNet fejlesztői közössége testreszabható template-eket, un. "Playbook"-okat biztosít, publikál az Ansible automatizáláshoz, amellyel több száz, vagy akár több ezer szegmensből álló adatközpontokban is átlátható, gyorsan telepíthető és alapellenőrzési funkciókat is magában hordozó konfiguráció menedzsment hozható létre.
Az önálló labor célja a Cisco által biztosított hw/sw környezetben a fentiekben részletezett komplex rendszer kialakítása, működésének funkcionális és teljesítmény (performancia) vizsgálata és az eredmények dokumentálása. 


1
1