ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Az MPT hálózati szintű több utas kommunikációs könyvtár folyam alapú leképzésének vizsgálata

2018-2019/II.
Dr. Lencse Gábor

Jelenlegi mobil eszközeink (okostelefon, tablet, notebook) többféle típusú hálózati interfésszel rendelkeznek (pl. LTE, WiFi, Ethernet, stb.), de az alkalmazások a TCP/IP protokollcsalád sajátosságai miatt ezek közül csak egyiket tudják használni. A többutas kommunikációs megoldások lehetővé teszik az interfészek szimultán használatát, ezáltal jelentősen javítva a felhasználói élményt (QoE) a nagyobb throughput és a hálózati kiesések elleni jobb védelem segítségével.

A Debreceni Egyetemen kifejlesztett MPT hálózati szintű több utas kommunikációs megoldás a GRE-in-UDP specifikáción alapul, és több átviteli út (path) fölött képez tunnelt. Jelentősen különbözik a hasonló célokat szolgáló MPTCP-től, mivel a tunnel IP réteg fölött UDP-t is használhat, ami sokkal alkalmasabb multimédia átvitelre, mint a TCP. Mivel a tunnel és a path IP verziója eltérő is lehet, így IPv6 áttérési technológiaként is használható.

Az MPT szabványosítását célzó munkánk eredményeként már létezik egy Internet Draft (leendő RFC) [1]. Az MPT rendszer még fejlesztés alatt van, és a jelenleg már implementált csomagonkénti path választás (per packet based mapping) mellett létezik már egy másik megoldásként a folyam alapú választást (per flow based mapping) [2] megvalósító kísérleti implementációja is, amikor a forrás IP-cím, cél IP-cím, protokoll (TCP vagy UDP), forrás portszám, cél portszám, által meghatározott folyamokat együttesen lehet kezeni. A kétféle működés kombinációja is lehetséges. Bővebben: https://tools.ietf.org/html/draft-lencse-tsvwg-mpt-02#section-5

A hallgató feladatai:

  • Az MPT rendszer megismerése (dokumentáció és forráskód [3] tanulmányozása, a rendszer kipróbálása)
  • A folyam alapú leképzés helyes működésének és működési jellemzőinek vizsgálata; hibák és/vagy teljesítménybeli problémák feltárása esetén azok kijavítása.
  • A kombinált leképzés megtervezése és implementálása
  • Az implementáció tesztelése, az esetleges hibák kijavítása
  • Az elkészült munka dokumentálása

A feladathoz szükséges

számítógép-hálózatok alapos ismerete, C nyelv kiváló ismerete, absztrakciós készség, önálló munkavégzés, angol nyelven értő olvasás, szorgalom, kitartás.

A feladatra az ideális jelölt olyan hallgató, aki önálló labor keretében kezdi és diplomaterv keretében fejezi be a munkát.

Lehetőségek

  • Megfelelő szintű munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös publikációra (angol nyelvű nemzetközi folyóiratban).
  • A téma alkalmas TDK dolgozat készítésére, valamint PhD képzés keretében való folytatásra is.

Követelmény

Szakdolgozat vagy diplomaterv esetén a beadáshoz szükséges: működő kód + dokumentáció + teszt eredmények

Speciális feltételek:

  • A témához külső konzulens is tartozik, Dr. Szilágyi Szabolcs, aki Debreceni Egyetemen munkatársa, vele a belső konzulensen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.
  • A hallgató az elkészült forráskódot köteles GPLv3 licensz alatt a belső kozulensnek átadni.
  • Megfelelő minőségű munka esetén -- a külső konzulens döntése alapján -- a hallgató által írt forráskód bekerül a hivatalos kódbázisba

Ajánlott irodalom

  1. G. Lencse, Sz. Szilágyi, F. Fejes, M. Georgescu, "MPT Network Layer Multipath Library", Internet Draft, December 10, 2018, draft-lencse-tsvwg-mpt-03.txt https://tools.ietf.org/html/draft-lencse-tsvwg-mpt-03
  2. B. Almási, G. Lencse, Sz. Szilágyi, "Investigating the Multipath Extension of the GRE in UDP Technology", Computer Communications (Elsevier), vol. 103, no. 1, pp. 29-38, May 1, 2017, DOI: 10.1016/j.comcom.2017.02.002 Revised version in PDF
  3. MPT Developer Team, "MPT: Multi-Path Technology", source code, https://github.com/spyff/mpt

1
0