ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Azonos célokat szolgáló IPv6 áttérési technológiák összehasonlító elemzése

2018-2019/II.
Dr. Lencse Gábor

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Erre számos ún. IPv6 áttérési technológia léterzik [1]. Az IPv4 és IPv6 közötti együttműködésnek számos forgatókönyve van. (Például: csak IPv6 címmel rendelkező kliensek érjenek el csak IPv4 címmel rendelkező szervereket.) A forgatókönyek jelentős részére többféle megoldást is kidolgoztak, melyek különféle előnyös és hátrányos tulajdonságokkal bírnak.

A hallgató feladatai a következők:

  • Olyan forgatókönyv kiválasztása, amelynek a közeljövőben várhatóan jeletős szerepe lesz, és amelyre több megoldás is létezik. (Például: IPv4 szolgáltatás fenntartása abban az esetben, amikor a szolgáltató már csak IPv6-ot használ a hálózatában. Megoldások: 464XLAT, Dual Stack Lite, MAP-T, MAP-E, Light-weight 4over6)
  • A kiválasztott forgatókönyvre kidolgozott megoldások és legfontosabb implementációinak vizsgálatára szempontok kidolgozása. (Pl. implementációk lejesítménye, skálázhatósága, biztonsági kérdései, stb.) 
  • A vizsgálatok elvégzése a szempontok szerint. (Ez egyaránt magában foglal elméleti megfontolásokat, kísérleteket, méréseket is.)

A témára többen is jelentkezhetnek, munkájukban egymást támogathatják, de mindenkinek saját forgatókönyvön kell dolgoznia.

A téma TDK dolgozat készítésére, szakdolgozat/diplomaterv írására is alkalmas, sőt ilyen szándék esetén érdemes elvállalni.

Hivatkozás:

  1. G. Lencse and Y. Kadobayashi, "Survey of IPv6 Transition Technologies for Security Analysis", IEICE Communications Society Internet Architecture Workshop, Tokyo, Japan, Aug. 28, 2017, IEICE Tech. Rep., vol. 117, no. 187, pp. 19-24. Full paper in PDF

3
0