ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

On-line IT biztonsági oktató platform fejlesztése (Avatao)

2018-2019/II.
Dr. Buttyán Levente

A legtöbb szoftverfejlesztő tanulmányai során nem vagy felületesen találkozik a szoftverbiztonság témájával. Többek közt ez a fundamentális oka annak, hogy az informatikai támadások 80-90%-a emberi hibára, szoftverhibára vezethető vissza. Az Avatao, a CrySyS labor spinoff vállalkozása, egy olyan platformot épít, ahol a szoftverfejlesztők és más informatikusok gyakorlati példákon keresztül tanulhatják meg a biztonságos rendszerek építését. A feladatok létrehozására tartalomfejlesztői csapatokat hoztunk létre vezető szakértők mentorálásával. A diák feladata, hogy csatlakozzon egy ilyen csapathoz és profi egyetemi valamint céges mentorokkal együttműködve gyakorló biztonsági feladatokat hozzon létre az alábbi témakörökben: 

  • Java webes alkalmazások (Java-SE/Java-EE) tervezése (design), programozása (coding), tesztelése (testing) és működtetése (DevOps).
  • Webes és desktop alkalmazások fejlesztése C# nyelven.
  • OWASP top 10-re épülő feladatsor kiegészítése defenzív, kódolási és tesztelési feladatokkal.
  • webes alkalmazások készítése (coding) és üzemeltetése (DevOps) Python nyelven illetve Python framework-ök (pl. django) biztonsági funkcióinak használata.
  • C/C++ nyelv biztonsági kihívásainak szemléltetése, kiemelt fókuszban a beágyazott rendszerek biztonságával.
  • data discovery/data science biztonsági kihívásai, elsősorban python és más scriptnyelvek segítségével, a GDPR követelményeire való felkészülés segítése.
  • DevOps biztonsági kihívásainak szemléltetése (aka. DevSecOps), modern alkalmazások biztonságos üzemeltetése módszereinek bemutatása, elsősorban scriptnyelvek és üzemeltetési technológiák segítségével (Docker, AWS, lambdák, stb.).

4
3