ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

IoT biztonságát növelő mechanizmusok fejlesztése

2018-2019/II.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet ma már nem csak nagy teljesítményű szerverekből, személyi számítógépekből és mobil eszközökből áll, hanem számtalan intelligens beágyazott eszközt is magában foglal. Az előrejelzések szerint 2020-ra 25 milliárd ilyen eszköz lesz hálózatba kötve, és ez számos új és érdekes alkalmazás előtt nyitja meg az utat (pl. okos gyárak és Ipar 4.0, egymással és az útmenti infrastruktúrával kommunikáló járművek, okos városok, épületek, ...). Az intelligens beágyazott eszközökkel kibővült Internet, azaz az Internet of Things (dolgok Internete) vagy röviden IoT, azonban számos informatikai biztonsági kockázatot is magában rejt. Az IoT előre törését a beágyazott számítógépek és a vezeték nélküli kommunikáció fejlődése, illetve ezen technológiák árának folyamatos csökkenése teszi lehetővé. Az alacsony ár, a költségek minimalizálása azonban általában az informatikai biztonság hiányát eredményezi. Ugyanakkor, egyes IoT alkalmazásokban a biztonság hiánya fizikai és anyagi károkhoz vezethet, adott esetben emberéleteket követelhet. Ezekben az alkalmazásokban tehát meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a költségek és a rendszer által nyújtott biztonság szintje között.

A CrySyS Lab a vezetője a Nemzeti Kiválósági Programban támogatást nyert SETIT (Security Enhancing Techniques for the Internet of Things) projektnek, ami azt a célt tűzte maga elé, hogy drasztikusan csökkenti az IoT biztonsági kockázatait, és ezzel lehetővé teszi az IoT alkalmazások szélesebb körű elterjedését. A projekten belül, a labor az IoT alkalmazások futtatására szolgáló beágyazott számítási platform biztonságával foglalkozik. Ez a terület azért fontos, mert a platform sikeres támadása a beágyazott eszköz feletti teljes uralom átvételét teszi lehetővé, és ez egyben hatással van minden azon futó alkalmazásra is. A platform biztonságának egyik fontos eleme a biztonságos boot folyamat kialakítása, mely során az eszköz úgy tölti be és indítja el az operációs rendszert és az alkalmazásokat, hogy előtte ellenőrzi azok sértetlenségét. A biztonságos boot folyamat garantálja, hogy újraindítás után helyes állapotba kerül az eszköz, ám továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy futási időben kompromittálódik egy platform szintű sebezhetőségnek köszönhetően. Ezért fontos további feladat az operációs rendszer megerősítése (hardening), mint preventív lépés, és a futási időben történő folyamatos integritás-ellenőrzés, mint detekciós módszer. Szükséges lehet továbbá az integritás bizonyítása egy távoli fél (pl. a rendszer üzemeltetője) számára, melyre különböző ún. távoli igazolás (remote attestation) protokollok adnak lehetőséget. Végül alapvető fontosságú a biztonságos távoli szoftverfrissítés, hiszen a felfedezett sérülékenységek javítása csak így oldható meg hatékonyan folyamatosan működő rendszerekben. A platform biztonságon túl, foglalkozunk még IoT eszközök és rendszerek biztonsági tesztelésével (azaz egy speciális, IoT fókuszú, etikus hacker eszköztár kialakításával).

A témakör iránt érdeklődő hallgatók a fenti projekt keretében a fenti problémákon doglozhatnak, és munkájuk során megismerkedhetnek a beágyazott rendszerek programozásával, a beágyazott operációs rendszerek világával, Trusted Execution Environment (TEE) technológiákkal, kriptográfiai módszerek alkalmazásával, és foglalkozhatnak IoT hacking feladatokkal. Egy-egy feladaton több hallgató is dolgozhat egy team-et alkotva.


9
9