ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Ipar 4.0 kommunikációs megoldások

2019-2020/II.
Dr. Szabó Sándor

Az Ipar 4.0 (Industry 4.0 - negyedik ipari forradalom) elnevezés alatt újszerű automatizálási folyamatokat, adatfeldolgozási technológiákat valamint ipari eljárásokat, koncepciókat és szabványokat értünk. Az Ipar 4.0 egy egységes platformon keresztül integrálja a kiber-fizikai CPPS (Cyber-Physical Production Systems), IoT (Internet of Things), valamint IoS (Internet of Services) koncepciókat, egyesíti az internetes kibertér szabványait a modern ipari eljárásokkal.

A legújabb ipari forradalom létjogosultságát az adja, hogy az általa érintett területeken a fejlődés alapját jelentő feltételek kialakultak: a tömegtermelés és automatizálás, az optimalizálás és az integráció az ipar szinte minden területére kiterjednek. A mikroelektronika, az Internet és a hálózati eszközök fejlődése lehetővé tette, hogy ma már szinte „mindennek” legyen internetes kapcsolata az egyes egyedi eszközökhöz kapcsolva: a gyártást végző berendezésnek, a gyártási folyamaton végighaladó gyártmánynak, a gyártásban résztvevő munkatársaknak, a logisztikai feladatokat ellátó mozgatóeszköznek.

Az újdonság erejét az adja, az eddigi különálló PC alapú gyártási folyamatot vezérlő rendszerek összeköttetésbe kerülnek egymással, valamint a beszállítóval és a forgalmazóval is, valósidejű reagálásra képesen. A magas fokú integrációnak és a szimulációs, virtuális környezetben történő tesztelési lehetőségeknek köszönhetően az optimalizálási lehetőségek eddig soha nem látott mértékű robbanása előtt állunk.

A hallgató feladata az Ipar 4.0 elvhez kapcsolódó mérnöki problémák megismerése és vizsgálata, ezen belül is a különböző IOT alkalmazások során használható kis fogyasztású kommunikációs megoldások, energiaellátási lehetőségek és vezetéknélküli azonosítási, pozícionálási lehetőségek vizsgálata.


2
1