ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Meglévő és új komponensek vizsgálata a hálózati és szolgáltatási elemek összehangolásában

2019-2020/II.
Dr. Zsóka Zoltán

 

Az egyre inkább elterjedt hálózati alkalmazások jelentős része használ felhőkben (Cloud) elhelyezett szolgáltatásokat. Ennek nagy előnye az erőforrások dinamikus megosztása mellett a folyamatos elérhetőség. A közelmúltban azok az eszközök is elterjedtek, melyeket a szerver és kliens oldali processzek és erőforrások összehangolására (orkesztráció) fejlesztettek ki.

 

Ugyanakkor a szolgáltatás nyújtásában résztvevő egységek erőforrásai gyakran szűkösek, és az IoT terjedéséből fakadóan a hálózati hozzáférés is korlátozott lehet. Emiatt van szükség annak vizsgálatára, hogy az egységek összehangolását végző rendszer döntései biztosítani tudják-e az alkalmazások által elvárt minőséget (QoS).

 

A feladat olyan, a hálózati összműködést segítő keretrendszer készítése, amely a cloud-native infrastruktúra es a microservice architektúrájú alkalmazások QoS-jellegű metrikái alapján támogatja a hatékony orkesztrációt.

 

Részfeladatok:

  • Elosztott, cloud-native infrastruktúra létrehozása valós hálózati elemek segítségével, hálózati eszközök telepítése es konfigurációja.
  • Nagy sávszélesség igényű, kliens-szerver jellegű microservice tesztalkalmazás telepítése.
  • A tesztapplikáció működésének szempontjából fontos QoS metrikák feltérképezése, meghatározása, (pl. késleltetés, frame hibaarány), összefüggések keresése az erőforrások változásainak hatása és az alkalmazás minőségi jellemzői között (packet loss, kockas kep, rolling shutter, stb.)
  • Keretrendszer definiálása és integrálása a virtualizált környezetbe, amely képes az infrastruktúra és az applikáció QoS jellemzőinek együttes fogadására, feldolgozására, majd következtetéseinek érvényre juttatásara az orkesztrációban.
  • Az applikációk tesztelése és kiértékelése a csatorna romlás, illetve áthelyezés hatásának szempontjából.

 

 

 

 

Megjegyzés: A téma a PARIPA programban került kiírásra

 

 

 


1
1