ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Azonos célokat szolgáló IPv6 áttérési technológiák összehasonlító elemzése

2020-2021/I.
Dr. Lencse Gábor

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Erre számos ún. IPv6 áttérési technológia létezik [1]. Az IPv4 és IPv6 közötti együttműködésnek számos forgatókönyve van. (Például: csak IPv6 címmel rendelkező kliensek érjenek el csak IPv4 címmel rendelkező szervereket.) A forgatókönyvek jelentős részére többféle megoldást is kidolgoztak, melyek különféle előnyös és hátrányos tulajdonságokkal bírnak.

A hallgató feladatai a következők:

  • Olyan forgatókönyv kiválasztása, amelynek a közeljövőben várhatóan jeletős szerepe lesz, és amelyre több megoldás is létezik. (Például: IPv4 szolgáltatás fenntartása abban az esetben, amikor a szolgáltató már csak IPv6-ot használ a hálózatában. Megoldások: 464XLAT, Dual Stack Lite, MAP-T, MAP-E, Light-weight 4over6)
  • A kiválasztott forgatókönyvre kidolgozott megoldások és legfontosabb implementációinak vizsgálatára szempontok kidolgozása. (Pl. implementációk teljesítménye, skálázhatósága, biztonsági kérdései, stb.) 
  • A vizsgálatok elvégzése a szempontok szerint. (Ez egyaránt magában foglal elméleti megfontolásokat, kísérleteket, méréseket is.)

A témára többen is jelentkezhetnek, munkájukban egymást támogathatják, de mindenkinek saját forgatókönyvön kell dolgoznia.

A téma TDK dolgozat készítésére, szakdolgozat/diplomaterv írására is alkalmas, sőt ilyen szándék esetén érdemes elvállalni.

Hivatkozás:

  1. G. Lencse and Y. Kadobayashi, "Comprehensive survey of IPv6 transition technologies: A subjective classification for security analysis", IEICE Transactions on Communications, vol. E102-B, no. 10, pp. 2021-2035. DOI: 10.1587/transcom.2018EBR0002 Full paper in PDF

3
1