ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Az MPT teljesítményének vizsgálata modell alapú TCP implementációk esetén

2020-2021/II.
Dr. Lencse Gábor

Az MPT hálózati szintű többutas kommunikációs könyvtár [1] lehetővé teszi több azonos vagy különböző hálózati interfész (és hozzájuk kapcsolódó átviteli csatorna) egyidejű használatát, és átviteli kapacitásuk aggregációját, ezáltal jelentősen javítva a felhasználói élményt (QoE) a nagyobb throughput és a hálózati kiesések elleni jobb védelem segítségével. Amennyiben az egyes elemi átviteli utak adatsebessége egymástól jelentősen eltér, az a csomagok sorrendjének a felcserélődéséhez vezet, ami a hagyományos TCP implementációk teljesítményét erősen rontja. (Az MPT képes a csomagok sorrendjének a helyreállítására, de az megnöveli a késleltetést.) Léteznek ún. modell alapú TCP implementációk, amelyek nem tekintik a csomagok hibás sorrendjét torlódásra utaló jelnek (pl. BBR, BBR2, a QUIC által használt BBR variáns).

A hallgató feladata annak a megvizsgálása, hogy ezen TCP implementációk teljesítménye hogyan alakul különféle paraméterek függvényében (pl. átviteli utak sebessége, késletetése). A vizsgálatokat ellenőrzött körülmények között (pl. mininet [2] vagy dedikált hardverekből összeállított teszt környezet) kell elvégezni.

A feladathoz szükséges

 számítógép-hálózatok alapos ismerete, Linux megfelelő ismerete, önálló munkavégzés, angol nyelven értő olvasás, szorgalom, kitartás.

 A feladatra az ideális jelölt olyan hallgató, aki önálló labor keretében kezdi, és szakdolgozat keretében fejezi be a munkát.

 Speciális feltétel:

 A témához külső konzulens is tartozik, Fejes Ferenc, aki az ELTE Informatika Doktori Iskolájában PhD hallgató, vele a belső témavezetőn keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.

Lehetőségek

  • Megfelelő szintű munka esetén lehetőség van a belső és külső témavezetővel közös publikációra (angol nyelvű nemzetközi folyóiratban).
  • A téma alkalmas TDK dolgozat készítésére is.

Ajánlott irodalom

  1. G. Lencse, Sz. Szilágyi, F. Fejes, M. Georgescu, "MPT Network Layer Multipath Library", Internet Draft, June 13, 2020, draft-lencse-tsvwg-mpt-07.txt https://tools.ietf.org/html/draft-lencse-tsvwg-mpt-07
  2. Mininet: An Instant Virtual Network on your Laptop (or other PC), http://mininet.org
  3. MPT Developer Team, "MPT: Multi-Path Technology", source code, https://github.com/spyff/mpt
 

1
0