ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Delay-ezett aktív hangoszlopok optimális beállítása

2021-2022/II.
Dr. Márki Ferenc

Visszhangos terekben (tempolomok, csarnokok, stb.) vagy elosztott kis hangsugárzókat használunk vagy aktív vezérlésű hangoszlopokat. Ez utóbbiak nagy távolságokat képesek hatékonyan besugározni, azonban az ehhez szükséges szűk hangnyaláb frekvenciafüggését nemigen veszik figyelemben, azaz pl. ülve hallgatva tompábban szólhat a rendszer, mint állva. Olykor azonban az is előfordul, hogy a táv túl nagy, és ilyenkor elosztottan ugyan, de hangoszlopokat használnak.

Egy ipari kapcsolatunknak köszönhetően a feladat abszolút gyakorlati, a megfelelően kidolgozott munkát szeretnénk élőben is, valódi hangrendszeren is alkalmazni.

A jelentkező hallgató ezen témakört járja körbe és munkáját szakdolgozatban/diplomatervben folytatva ír majd arról, hogy hogyan lehetne a legoptimálisabban ilyen rendszereket tervezni. A feladatok ilyesmik lesznek:

- aktív beszédcélú hangoszlop bemérése a labor süketszobájában különböző beállítások mellet, azaz mit is tud egy piacvezető hangoszlop (mely a rendelkezésünkre áll). Ehhez a robotkaros forgatónkat adaptálni kell az 1m-es hangoszlop forgatásához
- adott helyszínen a hangoszlop optimális lesugárzási paramétereinek beállítása, a frekvenciafüggő lesugárzás figyelembevételével
- elosztott hangrendszerek késleltetéseinek optimális beállításának számítása, ellenőrzése  

A jelenkező hallgatótól elvárás, hogy a célokat megértve mitováltan álljon a feldathoz és produkáljon a gyakorlatban használható méréseket, számításokat, esetleg mini szoftvert. 


1
1