ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Az "IPv4, mint szolgáltatás" célokat szolgáló IPv6 áttérési technológiák összehasonlító elemzése

2021-2022/II.
Dr. Lencse Gábor

Ez a témát Árkossy Máté számára írtam ki.

Az IPv4-ről IPv6-ra való átállás során a két rendszernek hosszú ideig együtt kell működnie. Erre számos ún. IPv6 áttérési technológia létezik [1]. Az IPv4 és IPv6 közötti együttműködésnek számos forgatókönyve van. (Például: csak IPv6 címmel rendelkező kliensek érjenek el csak IPv4 címmel rendelkező szervereket.) A forgatókönyvek jelentős részére többféle megoldást is kidolgoztak, melyek különféle előnyös és hátrányos tulajdonságokkal bírnak. A közeljövőben várhatóan jelentős szerepe lesz az "IPv4, mint szolgáltatás" (IPv4aaS: IPv4-as-a-Service) forgatókönyvnek, aminek a célja az IPv4 alapú Internet-elérés fenntartása az előfizetők számára abban az esetben, amikor a szolgáltató már csak IPv6-ot használ a hálózatában. Megoldások: 464XLAT, Dual Stack Lite, MAP-T, MAP-E, Light-weight 4over6.

A hallgatónak ki kell választania a legfontosabb összehasonlítási szempontokat (például teljesítmény, biztonság, IPv4-címek megosztásának hatékonysága, stb.) és azok alapján átfogó összehasonlítást kell végeznie, beleértve a kísérletezést és különféle (teljesítmény) méréseket is.

A hallgató feladatai a következők:

  1. Megismerni az 5 legfontosabb IPv4aaS technológiát [2] és összehasonításuk szempontjait.
  2. A gyakorlatban tanulmányozni a kiválasztott technológiák és implementációik működését (például virtuálizált környzetben).
  3. Kiválasztani az összehasonlítási szempont(ok)at.
  4. A kiválasztott technológiák és implementációik összehasonlításának elvégzése a kiválasztott szempontok szerint. (Ez egyaránt magában foglal elméleti megfontolásokat, kísérleteket, méréseket is.)

A téma TDK dolgozat készítésére, szakdolgozat írására is alkalmas, sőt csak ilyen szándék esetén érdemes elvállalni.

Hivatkozások:

  1. G. Lencse and Y. Kadobayashi, "Comprehensive survey of IPv6 transition technologies: A subjective classification for security analysis", IEICE Transactions on Communications, vol. E102-B, no. 10, pp. 2021-2035. DOI: 10.1587/transcom.2018EBR0002 Full paper in PDF
  2. G. Lencse, J. Palet Martinez, L. Howard, R. Patterson, I. Farrer, "Pros and Cons of IPv6 Transition Technologies for IPv4aaS",
    Internet Draft, October 16, 2021, https://datatracker.ietf.org/doc/html/draft-ietf-v6ops-transition-comparison

1
1