ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

A PKI technológia alkalmazási lehetőségei IoT környezetben

2017-2018/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet of Things (IoT) számos biztonsági kérdést vet fel, ezek közé tartozik az IoT eszközök megfelelő hitelesítése. Érdekes kérdésként merül fel, hogy ez a feladat megoldható-e Public Key Infrastructure (PKI) alapokon. A PKI elterjedten használt pl. webszerverek és humán felhasználók hitelesítésére, ám IoT környezetben sok speciális probléma merülhet fel (pl. Hogyan védjük az IoT eszközön található privát kulcsot? Hogyan vonjunk vissza egy kompromittált kulcsot? Milyen algoritmusok képesek egyáltalán futni egy kis teljesítményű IoT eszközön? stb.) Bizonyos IoT rendszerekben (pl. gépjárművek esetében) felmerülhetnek privacy kérdések is.

A hallgató feladata a PKI alkalmazási lehetőségeinek és kihívásainak vizsgálata IoT környezetekben, különös tekintettel a kommunikáló gépjárművekkel (connected car) kapcsolatos alkalmazásokban. A vizsgálatok a következőkre terjedjenek ki:

  • tekintse át és foglalja össze a klasszikus PKI működését;
  • elemezze az IoT alkalmazások PKI-vel szemben támasztott követelményeit, speciális kihívásait;
  • térjen ki a privát kulcsok biztonságos tárolásának kérdésére IoT környezetben;
  • elemezze a gépjárműves alkalmazási terület sajátosságait, a hitelesítés és a privacy megőrzésének igényeiből származó ellentétes követelményeket;
  • tekintse át és foglalja össze a kihívásokra adott akadémiai válaszokat, kutatási eredméyneket;
  • tekintse át és foglalja össze a a világ különböző részein (pl. EU, USA) formálódó kapcsolódó szabványokat, szabványosítási erőfeszítéseket;
  • azonosítsa egy gépjárműves alkalmazásokban használható PKI felállításának operatív kihívásait, fejlesztési feladatait és követelményeit, valamint az ilyen PKI-ben rejlő lehetőségeket egy hagyományos PKI operátor számára.

1
1