ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Felhasználói viselkedés megfigyelése és biztonsági kockázatok felderítése logelemzés segítségével

2017-2018/I.
Dr. Buttyán Levente

Az informatikai rendszerek elleni támadások gyakran belülről, a rendszert üzemeltető cég vagy szervezet munkatársai felől érkeznek. Az ilyen belső támadások detekciója nehéz feladat, ugyanakkor a belőlük származó kockázatok és veszteségek jelentősek lehetnek. Ezért fontos feladat a belső támadások detekciója, melynek jól ismert módja a felhasználók viselkedésének megfigyelése, napló állományokban történő rögzítése, majd a napló fájlok elemzése, és anomáliák azonosítása. A hallgató feladata egy felhasználói viselkedést megfigyelni és elemezni képes rendszer tervezése és implementációja vállalati környezetben, alapvetően a napló-elemzésre, mint eszközre támaszkodva, gyanús, támadásra utaló viselkedési minták azonosítása céljából. 

 

A fentiekhez kapcsolódóan a hallgatónak legalább a következő alfeladatokat kell elvégeznie:

  • Az ismertebb naplózó alkalmazások bemutatása, összehasonlítása, ezek közül egynek a részletesebb tanulmányozása, majd alkalmazása.
  • Tesztkörnyezet kialakítása, ami egy fiktív szervezet hálózatából és IT eszközeiből áll, és melynek felhasználói különféle szerepköröket valósítanak meg, így különböző viselkedési mintákat produkálnak.
  • Detektálni kívánt viselkedési minták specifikációja, azokra adandó válaszok definiálása.
  • Potenciálisan a valós életben is előforduló esetek, incidensek szimulálása és a detekció hatékonyságának vizsgálata a tesztkörnyezetben.
  • Eredmények kiértékelése, tapasztalatok összegzése.

 


1
1