ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

A térbeli átlapolódás vizsgálata és kiküszöbölése a hangtérszintézisben

2018-2019/I.
Firtha Gergely

A tradicionális csatorna alapú sokcsatornás hangrendszerek (Dolby Digital) közös jellemzője, hogy a térhatást a csatornák közötti intenzitás- és fáziskülönbség alkalmazásával érik el. A technikával a térhatás egyetlen pontban, az ún. sweet spot-ban biztosítható.A jelenleg is kutatás alatt álló modell alapú hangrendszerek (Wave Field Synthesis, WFS) ezzel szemben képesek a hangforrás által keltett hullámtér teljes, fizikai visszaállítására a megfigyelési területen nagyszámú hangszórósokaság alkalmazásával.

A hangtérszintézis elméleti modelljében a reprodukció egy folytonos forráseloszlás megfelelő vezérlésével történik. A gyakorlatban a modell egy egymástól véges távolságra elhelyezett hangszórósorral közelíthető. A folytonos forráseloszlás feltételezés megsértése ún. térbeli átlapolódáshoz vezet, amely a reprodukált hangtér színeződéseként jelentkezik.

A hallgató feladata ezen térbeli átlapolódások szimulációs eszközökkel történő elemzése, valamint annak vizsgálata, hogy megfelelő hangszóró geometria alkalmazásával csökkenthető-e a reprodukált hangtér szineződése.


1
1