ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Hangtérszintézis kompatibilis hangdoboz megvalósítása és kompenzációja

2018-2019/I.
Firtha Gergely

 

A tradicionális csatorna alapú sokcsatornás hangrendszerek (Dolby Digital) közös jellemzője, hogy a térhatást egyetlen pontban, az ún. „sweet spot”-ban biztosítják a csatornák közötti intenzitás- és fáziskülönbség alkalmazásával. A jelenleg is kutatás és fejlesztés alatt álló hangtérszintézis (Wave Field Synthesis, WFS) nevű technika ezzel szemben képes egy tetszőleges hullámtér teljes, fizikai visszaállítására a megfigyelési területen nagyszámú hangszórósokaság alkalmazásával. Ezzel a tökéletes térhatás egy kiterjedt területen biztosított.

A reprodukció szempontjából fontos, hogy az alkalmazott hangszórók egyenletes átvitelt biztosítsanak, kis kiterjedésűek legyenek és irányított iránykarakterisztikával rendelkezzenek. Ezek egymásnak ellentmondó követelmények, azonban az egyenletes átvitel a hangszóró-vezérlőjel előfeldolgozásával bizonyos mértékig biztosítható.

A hallgató feladata egy hangdoboz prototípus elkészítése, a működő eszköz akusztikai paramétereinek kimérése, valamint a mért átvitel szoftveres korrigálása.

 


1
1