ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Futási időben végzett kernel-integritás ellenőrzés beágyazott környezetben

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet ma már nem csak nagy teljesítményű szerverekből és személyi számítógépekből áll, hanem számtalan intelligens beágyazott eszközt is magában foglal. A beágyazott eszközökkel kibővült Internet (az ún. Internet of Things, röviden IoT) azonban számos informatikai biztonsági kockázatot is magában rejt. Ugyanakkor számos potenciális alkalmazási területen az informatikai biztonság hiánya jelentős fizikai és anyagi károkhoz vezethet. Ezért ma az egyik legnagyobb kihívás, mely akadályozza az IoT betörését számos új alkalmazási területre, az informatikai biztonság hiánya.

 

Különösen fontos kihívást jelent a beágyazott eszköz operációs rendszerének védelme külső támadások ellen. Természetesen az elsődleges cél a sikeres támadások megelőzése lenne, de ezt 100%-osan nem lehet megoldani általában, ezért fel kell készülni arra, hogy az eszköz kompromittálódhat. Ebben a helyzetben a következő lépés a sikeres támadások detekciója, például az operációs rendszer integritásának folyamatos ellenőrzésével. 

 

A hallgató feladat a futási időben végzett Linux kernel integritás ellenőrzésének megoldása beágyazott környezetben. Mivel a kernel-integritás ellenőrző rutin maga is támadások célpontja lehet, ezért a feladatot úgy kell megoldani, hogy ez a rutin egy védettebb, ún. megbízható végrehajtási környezetben (Trusted Execution Environment, röviden TEE) fusson. TEE implementációként az OP-TEE, beágyazott környezetként Raspberry Pi platform használható. A kernel integritásának ellenőrzéséhez, az ellenőrző rutin legyen képes legalább az éppen futó folyamatok azonosítására, illetve azok memóriaképe hash értékének kiszámolására.  


1
1