ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Elektronikus aláírás alkalmazhatósága az elektronikus szavazások lebonyolításában

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Az elektronikus szavazási megoldások lehetővé teszik egy szavazás egyszerű, gyors, költséghatékony lebonyolítását, azonban mivel eredménye akár egész országok jövőjét határozhatja meg, így kiemelten fontos olyan műszaki megoldások alkalmazása, amelyek kikezdhetetlen, biztonságos alapjául szolgálhatnak a digitális demokráciának. A szavazásokkal szemben támasztott különböző követelmények arra ösztönözték a kutatókat és piaci szereplőket, hogy egymástól akár alapjaiban eltérő megoldásokat tervezzenek és valósítsanak meg, így jelenleg a rendelkezésre álló protokollok és technológiák igen széles, változatos spektruma érhető el.

 

A hiteles, digitális ügyintézés eszköze az elektronikus aláírás, mely mára a papír alapú ügyintézés elfogadott, biztonságos, költséghatékony és teljesen papírmentes alternatívájává vált. Kézenfekvő lehetőségnek tűnik tehát a szavazások hiteles, biztonságos papírmentesítésére az elektronikus aláírás alkalmazása, azonban a technológia és a kialakult gyakorlat olyan megoldásokon alapul, melyek nem teszik lehetővé a megszokott papírmentesítési módszertanokat a szavazások esetében.

 

A hallgató feladata az elektronikus szavazásokkal szemben támasztott követelmények feltárása, az elektronikus szavazást támogató megoldások vizsgálata a követelmények tekintetében, valamint az elektronikus aláírás tulajdonságainak összevetése a rendelkezésre álló követelményekkel. Az elemzést követően a hallgatónak egy általa választott elektronikus aláíró megoldásra alapozva egyszerű szavazások lebonyolítására alkalmas szoftvert kell terveznie, dokumentálnia és implementálnia, melyen keresztül ellenőrizhetővé válnak a megállapításai.


1
1