ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Kernel-integritás távoli igazolása beágyazott környezetben

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet ma már nem csak nagy teljesítményű szerverekből és személyi számítógépekből áll, hanem számtalan intelligens beágyazott eszközt is magában foglal. A beágyazott eszközökkel kibővült Internet (az ún. Internet of Things, röviden IoT) azonban számos informatikai biztonsági kockázatot is magában rejt. Ugyanakkor számos potenciális alkalmazási területen az informatikai biztonság hiánya jelentős fizikai és anyagi károkhoz vezethet. Ezért ma az egyik legnagyobb kihívás, mely akadályozza az IoT betörését számos új alkalmazási területre, az informatikai biztonság hiánya.

 

Különösen fontos kihívást jelent a beágyazott eszköz operációs rendszerének védelme külső támadások ellen. A támadások detekciója futási időben végzett kernel-integritás ellenőrzéssel támogatható, azonban szükséges az is, hogy az eszköz hamisíthatatlan igazolást tudjon küldeni az ellenőrzés eredményéről egy távoli felügyelő entitás számára. 

 

A hallgató feladata egy olyan protokoll tervezése és implementációja, mellyel a kernel-integritás ellenőrzés eredménye igazolható távoli felek részére. A beágyazott eszközön futó protokoll entitásnak képesnek kell lennie a távoli fél felől érkező igazolás kérések fogadására, egy megbízható végrehajtási környezetben (Trusted Execution Environment, röviden TEE) futó kernel-integritás ellenőrző rutin meghívására és az ellenőrzés eredményének digitális aláírására, majd az aláírt válasz elküldésére a  hívó fél felé. A feladat része az igazolás kérések előállítására és az aláírt válaszok ellenőrzésére alkalmas kliens prototípus fejlesztése is.


1
1