ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

QoS menedzsment algoritmusok mérés alapú vizsgálata OpenWRT környezetben

2018-2019/II.
Dr. Horváth Gábor

Különböző típusú forgalmak különböző bánásmódot igényelnek az Internet hálózat routerei részéről. Az optimális felhasználói élmény elérése érdekében a késleltetésérzékeny médiaforgalmak priorizálása szükséges a késleltetést jobban toleráló egyéb forgalmakkal szemben. A magas árkategóriás, professzionális routerek számos eszközt nyújtanak a csomagütemezés megfelelő beállítására, és finomhangolására. Sajnos a könnyen hozzáférhető, olcsó routerek erre nem képesek. Az utóbbi években, közösségi úton fejlesztett OpenWRT/LEDE projekt célja egy olyan Linux disztribúció létrehozása, mely lehetővé teszi, hogy ezeken az olcsó routereken egy szinte teljes értékű Linux operációs rendszer fusson, annak minden QoS menedzsment eszközével együtt.

A hallgató feladata, hogy megismerkedjen az OpenWRT/LEDE operációs rendszerrel, telepítse azt egy valós hardverre, összefoglalja a Linux QoS menedzsment eszközeit, és mérések segítségével mutassa ki azok hatásosságát.

 

A szakdolgozat keretében elvégzendő konkrét feladatok a következők:

  • Telepítse az OpenWRT/LEDE operációs rendszert egy erre alkalmas routerre! Mutassa be az operációs rendszer és a hardver főbb jellemzőit!

  • Foglalja össze a Linux főbb QoS menedzsment eszközeit!

  • Tervezzen meg egy mérési összeállítást a QoS menedzsment algoritmusok mérés alapú vizsgálatához, és annak megfelelően konfigurálja a routert!

  • Végezzen méréseket késleltetésérzékeny és késleltetést jobban toleráló forgalom bevonásával, különböző QoS ütemezők és paraméterek mellett! Foglalja össze a különböző beállítások mellett kapott késleltetés és throughput értékeket, és vonja le a következtetéseket!


1
1