Internet a világűrből
Az Internet egyre inkább a mindennapjaink szerves részévé válik, ezért igen nehéz belegondolni abba, hogy a világon több milliárd ember egyáltalán nem vagy csak korlátozottan tud hozzáférni. Erre kínál megoldást a sky-fi koncepciója. A kapcsolódó technikai nehézségeket a HIT/MCL fiatal kutatója, Bacsárdi László nemrégiben a Room nevű nemzetközi folyóiratban fejtette ki.

A Google ballonok, a Facebook drónok, a OneWeb és a SpaceX műholdak
segítségével szeretne internet-hozzáférést biztosítani - utóbbi több mint hatezer műholdat Föld körüli pályára állítására kért nemrégiben engedélyt. Milyen technikai nehézségei vannak a különböző megoldásoknak? Hogyan változtathatják meg mindennapjainkat?

A HIT/Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium fiatal kutatója, Bacsárdi László 2015-ben egy nemzetközi munkacsoport tagjaként foglalkozott a fenti kérdésekkel az ENSZ által alapított Space Generation Advisory Council éves kongresszusán, a Space Generation Congress 2015 rendezvényen. A csoport munkájának eredményét a Room Space Journal szerkesztőségének meghívására egy hat oldalas írásban mutatta be, amely az újság tavaszi számában április végén jelent meg.

2017.05.10 08:56 | Mahó Zoltánné