ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Nagy méretű gráfok és hálózatok látványos vizualizációja

2023-2024/II.
Dr. Horváth Gábor

A hálózattudomány napjaink rendkívül gyorsan fejlődő területe, az adatbányászat egyik nélkülözhetetlen eszköze. Nemcsak kommunikációs hálózatokra kell gondolni, szinte minden adathalmazból lehet hálózatot előállítani: ki kivel váltott emailt, ki kit ismer (szociális hálózatok szempontjából tipikus használati eset), ki milyen tantárgyakat vesz fel, egy utas egy adott repteret érintve merre utazik tovább, melyik adat melyik másikkal fordul elő párban, melyik idegsejt melyik másikkal van összekötve, stb. Egy hálózatból rengeteg hasznos információt ki lehet nyerni.

Ezek a hálózatok gyakran hatalmas méretűek lehetnek, több ezer - tizezer, vagy akár még több csomóponttal rendelkezhetnek. Mivel nagyon sok érdekes strukturális tulajdonság "emberi megtekintés" (visual exploration) útján deríthető fel, fontos, hogy ezeket a nagy hálózatokat jól áttekinthetően, attraktívan, a hálózat szerkezetét megfelelően tükrözve jelenítsük meg, képezzük le a két dimenziós térre. Erre számos eljárás áll rendelkezésre. A legegyszerűbbek úgy működnek, hogy a csomópontok között vonzó ill. taszítóerőket definiálnak, az élekhez pedig rugóerőt, és real-time leszimulálják az ennek hatására előálló elrendezést, ami önmagában is látványos, hiszen a felhasználó szeme előtt pattan ki a középpontból a sok csomópont, és a rugalma összeköttetések mentén alakul ki a hálózat két dimenziós képe.

A hallgató feladata ezek algoritmusok összegyűjtése, néhány ígéretes algoritmus implementálása, optimalizálása, a paraméterek finomhangolása. Az eredmény egy hálózat megjelenítő "motor", mely hatalmas méretű hálózatokat is képes kezelni. A tanulságok alapján új eljárások is kifejleszthetők. A téma rengeteg lehetőséget rejt magában, pl. időben változó hálózatok kezelése, hierarchikus megjelenítés, szerkesztő műveletek beépítése (szűrés, összevonás, klaszterezés) stb. Szakdolgozatig, diplomáig elvihető, TDK dolgozat írható belőle, doktori témaként is folytatható. Igény esetén azonnal, akár a félévkezdés előtt elkezdhető.

Ízelítő videó elérhető itt: https://player.vimeo.com/video/378258804


2
2