ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
Elektronikus Rendszerek Fejlesztő Laboratórium

page/144/ESD.png

A tanszéken az elmúlt évek sikeres projektjei, ipari együttműködései alatt kialakult egy olyan szakmai közösség, ami jártasságot szerzett a nagy komplexitású, nagysebességű elektronikus rendszerek, robotikai technológiák, a nagysebességű mérésadatgyűjtés területén.
Az ESD laboratórium magas szintű elméleti és gyakorlati ismereteivel, a legfejlettebb CAD szoftverek segítségével képes összetett hardver/szoftverrendszerek létrehozására.

Tipikus tevékenységeink:

  • Áramkörtervezés, szimuláció, a legkorszerűbb szoftverek segítségével.
  • Áramkörök élesztése.
  • Hardverközeli szoftverfejlesztés.
  • Algoritmusfejlesztés, -implementálás.
  • Magasszintű felhasználói felületek (GUI) fejlesztése.
  • Rendszertesztek, terepi tesztek.

Laboratóriumunk évtizedek óta foglalkozik az elektronikus rendszerek fejlesztésével.
Az ESDlab-nál hardver, FPGA és szoftverfejlesztésre specializálódtunk nagy sebességű analóg és digitális rendszerek számára. Kommunikációs eszközöket, ipari számítógépeket és perifériákat, mint például adatgyűjtő kártyákat, digitális jelfeldolgozó és FPGA kártyákat, valamint sok egyéb eszközt terveztünk már. Ezek többsége elérhető a nemzetközi piacon, számos eszközünk működik 24/7-es üzemben.

Kutatási és fejlesztési tevékenységünk kiterjed a digitálisan modulált jelek elemzésére, digitális modulátorok és demodulátorok tervezésére, DSP-k, általános célú processzorok és FPGA-k felhasználásával.

Néhány a laboratórium legújabb fejlesztési tevékenységei közül:

  • A pilóta nélküli légi járművek (UAV) elektronikai rendszereit fejlesztettük ki, beleértve a redundáns robotpilóta érzékelőkkel, az UAV kommunikációs rendszere az adatforrástól az adatforrásig, az antennától az antennáig, a videojelek rögzítését, tömörítését és az UAV rádiótovábbítását a földre.
  • Csapatunk aktívan részt vett az ultraszéles sávú (UWB) beltéri navigáció kutatásában. Az UWB technológia ígéretes megoldás a pontos UAV-navigáció támogatására, amennyiben a globális navigációs műholdrendszer nem áll rendelkezésre.
  • Széles sávú (30 MHz...6 GHz) rádióhullámú iránykereső rendszert tervezünk drón detektálási alkalmazáshoz.
  • Együttműködünk az MCL laboratóriummal a HunQuTech kvantumkulcs-elosztási projektben, ahol elektronikus vezérlőáramköröket tervezünk.

A kutatás-fejlesztés mellett csoportunk aktívan részt vesz az Elektronika 1. (BSc), Mérnöki tudományok oktatásában is: Akusztika (MSc), Számítógépes architektúrák (BSc), Nagyfrekvenciás digitális rendszerek integrált tervezése (BSc), valamint áramkörök tervezése (BSc/MSc) című tárgyak oktatásában vesz részt laborunk.