ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket
Labor-infrastruktúráink

Tanszékünkön az alábbi laboratóriumi összeállítások szolgálnak ma is kutatási és oktatási célokat, és alkalmasak további kutatási projektek infrastrukturális támogatására is.

CrySys laboratórium:

1. IoT testbed-ek
A CrySyS Lab számos IoT biztonsággal kapcsolatos projektben vesz részt, és ezekhez kapcsolódóan több testbed-et is építettünk beágyazott IoT eszközökből, pl. Raspberry Pi számítógépekből, ESP32 mikrokontrollerekből, és különböző PLC-kből.

Image

Image

 

2. PIRAMID (Playground for Incident Response, and Advanced Malware and Intrusion Detection)
Az IAEA támogatásával építettünk egy olyan ICS teszt környezetet, melyben kutatási projektjeinkben fejlesztett biztonsági megoldásainkat tudjuk kipróbálni, vizsgálni. A tesztbed különböző gyártmányú PLC-kből és ipari PC-kből áll, melyek segítségével egy hibrid (virtuális és valós) ipari környezetet tudunk létrehozni, melyben a PLC-k szimulált fizikai folyamatokat vezérelnek. Ebben a környezetben vizsgáljuk PLC honeypot, hálózati anomália detekciós, malware detekciós, és incidensek kezelésével kapcsolatos megoldásainkat.

Image

3. Általános informatikai infrastruktúra
Általános informatikai infrastruktúránk alapját ESXi szerverek képzik, melyeken több száz virtuális gép fut.

MEDIANETS laboratórium: 

V2X testbed 

A testbed 24 db Commsignia RS2/OB2 eszközből áll, amelyek konfigurációtól függően road-side unit vagy on-board unit beállításokkal használhatók, a megfelelő beltéri antennákkal, konzol-kábelekkel, SDK-val és firmware-rel. A testbed egyaránt szolgál oktatási és kutatási célokat.

Image

 

AddICT Laboratórium:

Cisco oktatólabor

A tanszéken oktatólaboratórium működik a legfontosabb Cisco hálózati eszközökkel felszerelve, beleértve az EU 7-es keretprogram 6DEPLOY-2 projektjének keretében létesített IPv6-képességű eszközöket. A labor gyakorlatorientált egyetemi tantárgyak oktatását támogatja, mint a “Számítógép-hálózatok üzemeltetése a gyakorlatban”, “IPv6-alapú számítógép-hálózatok” és “Számítógép-hálózatok biztonságos üzemeltetése”. A Cisco Hálózati Akadémiával együttműködésben a labor helyet ad a Cisco CCNA tanfolyamainak is.

Image

 

MCL Laboratórium

Kvantumkommunikációs rendszerek

A kvantumfizika törvényeire alapozva olyan megoldásokat alakítottunk ki, amelyek hozzájárulnak a napjainkban használt kommunikációs rendszerek biztonsági szintjének növeléséhez, méghozzá két területen: kvantum-alapú véletlenszámok előállítása, valamint kvantum-alapú kulcsszétosztás.

Kvantum-alapú véletlenszám-generátor

Több különböző, optikai elven működő architektúrát is kialakítottunk. Az elsőben a generátorunk a véletlenszámok előállításához a spontán emisszió során kibocsátott fotonok tulajdonságait használja fel, a másodikban pedig az egymás után beérkező fotonok észlelése közötti időt.

Kvantum-alapú kulcsszétosztó rendszer

Az adatok titkosításához szükségünk van rejtjelező kulcsokra, a fő kérdés az, hogyan jut el a kulcs a kommunikáló felekhez. Erre nyújt megoldást a kvantumkriptográfia, olyan kulcscsere-protokollokat kínálva, amelyeket nem lehet lehallgatni. Tanszékünkön építettünk első generációs és második generációs vezetékes kvantumkulcsszétosztó berendezést, valamint összefonódáson alapuló vezeték nélküli kulcsmegosztó környezetet alakítottunk ki.

 

Image cpage/100/CVQKD_20210125.jpg  

 

ESD Laboratórium

A legkorszerűbb CAD-szoftverek nagysebességű áramkörök tervezéséhez – Siemens (volt Mentor Graphics), XpeditionPCB, Hyperlynx

page/100/CAD_1.pngpage/100/CAD_2.png

 

 UAV forgó– és merevszárnyas platformok UAV kommunikációs rendszerek vizsgálatára Ardupilot autopilot-rendszerrel, beágyazott Linuxos társkomputerrel

page/100/UAV_1.png page/100/UAV-2.png

 

 IoT kommunikációs technológiák UAV-n való alkalmazásának kutatásara

  • LoRa 868 Mhz
  • LoRa 2,4 GHz

4G LTE kommunikációs technológiák UAV-n való alkalmazásának kutatására, 4G LTE-modem

Mérnöki fejlesztőrendszerek

  • ST mikrokontrollerek alkalmazásfejlesztésre.
  • FPGA-fejlesztőrendszerek Spartan6 technológiától a Zynq Ultrascale technológiáig, újrakonfigurálható rendszerek, jelfeldolgozó rendszerek fejlesztésére.
  • UWB (Ultra Wide Band) fejlesztőrendszerek UWB rádiós node-ok, ranging alkalmazások fejlesztésére.
  • GPSDO (GPS disciplined oscillator) a GPS technológia (GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDOU) megismerésére, GPS-vevők alkalmazására nemcsak a pozíció meghatározásához, hanem időzítési, szinkronizálási feladatok megoldásához is.

 Nagysebességű oszcilloszkópok, jelgenerátorok és spektrumanalizátorok, tesztkamra

page/100/tektronix.pngpage/100/rohde-schw.jpg

 

PC/104 beágyazott ipari rendszerek Linux és Windows ipari alkalmazások, mérésadatgyűjtő, jelfeldolgozó alkalmazások fejlesztésére

DSP chipes nagyteljesítményű fejlesztőrendszerek DSP alkalmazások fejlesztésére

Forrasztóállomás és mikroszkóp elektronikus áramkörök szereléséhez

Imagepage/100/mikroszkop.jpg