ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

PARIPA Program (Partnerségben az iparral – hallgatói képzési és ösztöndíjprogram)


A BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék stratégiájában megfogalmazott célokhoz illeszkedően olyan egyetem-ipar együttműködés kialakítása, melynek eredményeképpen a Tanszék hallgatói versenyképes, ipar által is igényelt kompetenciával (tudás-képesség-hozzáállás-tapasztalat) rendelkezzenek a tanulmányaik befejezésével.

 Előnyök a programhoz csatlakozó vállalatok számára:

 • kiemelkedő kompetenciájú hallgatókat ismerhetnek meg és köthetnek magukhoz a közös K+F munkában
 • az egyetemi szakmai oktatás mellett üzleti-, közgazdasági-, HR-, jogi-szabályozási-, menedzselési ismeretekkel rendelkező hallgatókat nyerhetnek meg munkatársnak, akik a program során, a tanszék által mentorált, öntevékeny tanulással jutnak a szükséges ismeretekhez
 • a Tanszék profiljába tartozó, K+F témákhoz kapnak motivált, tehetséges hallgatókat
 • részt vehetnek az egyetemi oktatásban, ami lehetőséget biztosít vállalatuk szakmai színvonalának széleskörű bemutatására, cégük brandjének megismertetése, erősítése a hallgatók, jövőbeli döntéshozók körében.

 Előnyök a programba beválasztott hallgatók számára:

 • versenyképes K+F problémák megoldásában szereznek értékes tapasztalatokat
 • a gyakorlati munkához szükséges szakmai ismereteken túli tudásokat (menedzsment, üzlet-pénzügyi, jogi-szabályozási) szerezhetnek. Képességeiket, attitűdjeiket fejleszthetik a piaci versenyképességük növeléséhez
 • a program befejezésével megfelelő állásajánlatokat kaphatnak.

Előnyök a Tanszék számára:

 • kiemelkedő hallgatói kört épít ki maga köré
 •  az ipari kapcsolatokkal a programon túlmutató K+F együttműködések lehetőségéhez jut
 • a szakmai  együttműködéssel az oktatás fejlesztéséhez is lehetőséget kap : mérnöktovábbképzések szolgáltatásával, illetve ipari szakemberek egyetemi oktatásba bevonásával.

 

 

A PROGRAM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE

A programot a program irányító bizottság (PIB) vezeti, melynek elnöke Dr. Imre Sándor tanszékvezető egyetemi tanár. A PIB tagjai a programhoz csatlakozott vállalatok szerződésben megjelölt vezetői, a programban részt vevő tanszéki laboratóriumok vezetői, az ÖNKÉP képzési műhely vezetője, Dr. Prónay Gábor, valamint a program igazgatója dr. Simon Vilmos tanszékvezető-helyettes és igazgató-helyettese Dr. Buttyán Levente, CrySyS Lab vezető. A PIB rendszeres üléseire meghívást kaphatnak a vállalati- és tanszéki mentorok, valamint a program szakértői, munkatársai. A programigazgatót a programhoz delegált adminisztrációs titkár, pénzügyi-, jogi-, és képzési szakértő segíti.

 A PROGRAM IDŐTERVE

A program az egyetem féléves rendszeréhez csatlakozik. Az egyes mentori- és hallgatói megállapodások évente, a szeptemberi indulást megelőzően kerülnek rögzítésre. A program beszámolóira félévente kerül sor. A hallgatók előírt képzési tervébe illeszkedik a program, ugyanis szeptemberben indulnak a BSc szakon a témalaborok, ez az első olyan félév ahol be tudnak kapcsolódni a PARIPA képzéseibe (BSc 5.félév) és ezért kreditpontot is tudnának szerezni. Ezt tudják folytatni a soron következő félévben, az Önálló labor tárgyuk keretében, illetve a PARIPA harmadik félévében is, amikor a Szakdolgozat tárgyuk van (mindkét tárgynál kreditért cserébe). Az MSc képzés keretében (amennyiben úgy döntenek, hogy folytatják tanulmányaik a BME-n) további négy félév során lehet folytatni a részvételt a programban.

 Hallgatói ÖNKÉP képzési műhely

 • a PARIPA programban résztvevő hallgatók közösséggé szervezése, amely a későbbiek folyamán egy hatékonyan működő alumni klubot is eredményezhet
 • olyan képességek kifejlesztése a hallgatóknál a foglalkozások során, amelyek a partnercégek számára is kiemelkedően fontosak: kreativitás, kommunikáció, együttműködés, stratégiai gondolkodás valamint olyan attitűdök, mint az eredmény orientáltság, ügyfél központúság
 • a műhely keretében különböző iparági- és  technológiai sikerek bemutatása és az egyéni kompetenciák fejlesztése
 • a műhely workshop-jainak projekt alapú szervezése, amely menedzsment gyakorlatot (tervezés, szervezés, marketing) jelent a Műhely vezetésére megválasztott fiataloknak
 • a műhely vezetésének megválasztása (elnök és titkár), akiket a hallgatók választják maguk közül
 • tiszteletbeli elnök-tanár mentor kinevezése a műhely élére
 • az „Év záró party” megszervezése:  vendégelőadók, partnercégek meghívása, értékelések, elismerések átadása.

 

PARIPA céges partnereink:

 

Cloudera

Image

 A Cloudera egy 2008-ban alapított, tőzsdén jegyzett (NYSE:CLDR) amerikai Big Data vállalat, a modern technológiai ipar egyik legjelentősebb szereplője. Cloudera Enterprise megoldásunkat, amely a világ leggyorsabb, legkönnyebben használható és legbiztonságosabb adatplatformja, az üzleti világ legfontosabb szereplői használják üzleti problémáik megoldására. Ügyfeleink hatalmas adatmennyiségeket gyűjtenek, tárolnak, kezelnek és elemeznek, hogy gyors, rugalmas és költséghatékony üzleti döntéseket hozzanak. A platform többek között machine learning és fejlett adatelemzési alkalmazásokat futtat, és a legújabb open source technológiákra épül. Ügyfeleink sikere érdekében széleskörű ügyféltámogatási, tréning- és technikai tanácsadó szolgáltatást nyújtunk. Budapesti fejlesztő- és támogató központunkat két és fél éve nyitottuk meg.

Vodafone

Image

 A Vodafone a világ egyik vezető telekommunikációs szolgáltatójaként öt kontinens 26 országában van jelen és további 49 partnerhálózattal rendelkezik, közel 523 millió ügyfélnek szolgáltat szerte a világon. A Vodafone teljes körű mobil telekommunikációs szolgáltatásokat nyújt, beleértve a hang- és adatkommunikációt. A Vodafone Magyarország Zrt. 1999. november 30-án kezdte meg magyarországi működését. A Vodafone Magyarország integrált technológiai szolgáltató, amelynek portfóliójában a mobilkommunikációs, mobilinternetes és szélessávú adatszolgáltatások egyéni és üzleti felhasználók számára egyaránt megtalálhatók.
A cégnél diákok, hallgatók, friss diplomások és tapasztalt munkavállalók egyaránt megtalálhatják a hozzájuk leginkább illő pozíciót.

Magyar Telekom

Image

A Magyar Telekom Csoport tevékenysége révén három alapvető üzleti területet fed le: vezetékes és mobilkommunikációs lakossági szolgáltatásokat (Telekom márkanéven), kis- és középvállalati szolgáltatásokat (Telekom márkanéven), nagyvállalati ügyfeleknek nyújtott vállalati szolgáltatásokat (T-Systems márkanéven).

A Telekom 2015 tavaszán indított és azóta is tartó intenzív hálózatfejlesztésének köszönhetően mára több mint 2,9 millió háztartásban elérhető a nagysebességű, szélessávú vezetékes hálózat. Ebből közel 700 ezer háztartásban a gigabites sebességű optikai hálózat áll rendelkezésre, az ott lakók igénybe vehetik a Telekom legnagyobb, 1.000 Mbit/s (=1 Gbit/s) sebességű ajánlatát.

2016 novemberében a Telekom és az Ericsson Magyarország 1,200 Mbit/s letöltési sebességet mutatott be 4G+ mobiltechnológián. Emellett megkezdődött a felkészülés a következő generációra, az 5G-re. A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt a kormányzat, az iparági szereplők és a tudományos élet együttműködését elősegítő 5G Koalíció elindításában, valamint 5G mobilkommunikációs teszthálózat kiépítését kezdte meg Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán.

T-Systems

Image

A T-Systems Magyarország vezető infokommunikációs (ICT) szolgáltató vállalataként hazánk digitalizálásán dolgozik. Innovatív informatikai megoldásokat nyújtunk az egészségügyben, a kereskedelemben, közlekedésben, a mezőgazdaságban, az iparban és a pénzügyi szektorban működő nagyvállalatok, kis- és középvállalkozások, valamint az állam- és közigazgatás számára. Csapatunkban
§  több mint 1100 informatikus, köztük 800 fejlesztő és üzemeltető mérnök,
§  300 értékesítő, termékmenedzser és tervezőmérnök,
§  200 egyetemista gyakornok dolgozik
§  800 alvállalkozóval és
§  450 külsős partnerrel működünk együtt.

NISZ Zrt.
Image

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ Zrt.) a magyar kormány stratégiai partnereként infokommunikációs hálózatokat üzemeltet és fejleszt, valamint e-közigazgatási szolgáltatásokat nyújt az állampolgárok, az intézmények és a gazdasági szereplők számára.
A ma már több, mint 1500 főt foglalkoztató nagyvállalat 275 közigazgatási intézménynek nyújt napi szinten informatikai és telekommunikációs szolgáltatásokat, e mellett olyan kritikus, nemzetbiztonsági és stratégiai jelentőségű hálózatokat üzemeltet, mint a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, a kormányzati távközlési hálózatok, valamint a készenléti szervek hálózatai.
2011 és 2017 között a NISZ számos, az Európai Unió és a Magyar Kormány által támogatott infokommunikációs fejlesztési projektben vett részt konzorciumi vezetőként vagy partnerként. Legnagyobb fejlesztéseivel a vállalat a kormányzati infokommunikációs stratégia céljait szolgálta. A NISZ fejlesztései révén megújult a közigazgatási intézmények infokommunikációs eszközparkja, korszerűbb lett az okmányirodák és kormányablakok hálózati rendszere, új e-kormányzati megoldásokat vezettek be, valamint fejlődtek az e-ügyintézési szolgáltatások is. A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat mellett stratégiai jelentőségű az E-Útdíj, a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerek kiépítése, a készenléti szervek kommunikációját segítő hálózatok fejlesztése, valamint az első Kormányzati Adatközpont létrehozása.
Az elkövetkező években a NISZ legfontosabb célja, hogy a létrejött rendszereket tovább bővítse, fenntartható, biztonságos módon üzemeltesse és a lefektetett alapokon, a felhőszolgáltatások kiterjesztésével új elektronikus szolgáltatásokat, alkalmazásokat fejlesszen ügyfelei számára.

BHE Bonn Hungary Electronics Kft.
Image
Az 1991-ben alapított BHE Bonn Hungary Kft. 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. Termékeit és megoldásait 4 kontinens több, mint 30 országában használják. A BHE Bonn Hungary Kft. rádiófrekvenciás és mikrohullámú termékeket, rendszereket és berendezéseket fejleszt és gyárt mobil üzemeltető, kormányzati, védelmi-, űripari és légi szervezetek számára világszerte. Legfontosabb termékei nagy megbízhatóságú oszcillátorok, szintézerek, frekvencia konverterek, vészhelyzeti kommunikációs eszközök (TETRA, PMR, DRM, FM and DAB stb.), mikrohullámú védelmi ipari berendezések, telemetriai eszközök, rádió magasságmérők, radarok és radar részegységek, műholdas kommunikációs rendszerek és alrendszerek. A folyamatos innovációs tevékenység eredménye, hogy a termék-portfólió ma már több mint 400 terméket tartalmaz, amely évente nagyságrendileg 50 új fejlesztéssel frissül.
A vállalkozás a fejlesztéseken túl alapkutatással is foglalkozik, amelynek fontos eleme az egyetemekkel és akadémiai intézetekkel történő évtizedes együttműködés.

Morgan Stanley

Image

A Morgan Stanley a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltató cége, amely teljeskörű és kiemelkedő színvonalú szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek befektetési, banki, értékpapír-kereskedelmi és befektetés-menedzsment területen. Munkatársaink a világ 42 országában található több mint 1300 irodánkban dolgoznak. A Morgan Stanley 2006-ban nyitotta meg ügyviteli és informatikai szolgáltató központját Budapesten. A magyar leányvállalat fő feladata az anyacég üzleti tevékenységeinek támogatása pénzügy, informatika, matematikai modellezés, hitelkockázat-és piacelemzés, értékpapír kereskedés jogi dokumentáció területeken.

 

Robert Bosch Kft.

Image

Az 1991-ben elsőként létrehozott értékesítési központ a Bosch márkájú gépjárműalkatrészek, gépjármű-diagnosztikai készülékek, Bosch, Skil, Dremel típusú elektromos kéziszerszámok, Bosch márkájú termotechnikai berendezések és biztonságtechnikai rendszerek forgalmazási és vevőszolgálati feladatait végzi. A budapesti telephely ma már délkelet-európai értékesítési központként regionális feladatokat is ellát.
A magyarországi Bosch csoport 2000-ben telepítette autóipari technológiai fejlesztőmunkáinak egy részét Budapestre, majd 2005 októberében az addig itt működő fejlesztési osztályok önálló vállalati egységgé szerveződtek, és létrejött a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ. A Budapesti Fejlesztési Központban számos elektronikus jármuvezérlő rendszer és mechanikai alkatrész fejlesztését végezik. Ilyenek például az ABS, ESP, légzsák, motorvezérlő és automata parkolási rendszerek, valamint az elektromos meghajtás rendszerek és az elektromos motorok. Fejlesztési területei közé tartoznak még a műszerfalak és a vezetőtámogató rendszerek, amellyel céljuk az önjáró autók megalkotása. A kapcsolódó összes munkafázist helyben végzik, ideértve a rendszer- és algoritmusfejlesztést, az elektromos és mechanikus tervezést, a szimulációt, továbbá a megbízhatósági ellenőrzéseket és teszteket is. Az autóipari mérnökök számát tekintve a Budapesti Fejlesztési Központ a cégcsoport második legnagyobb európai K+F központja, jelenleg (2018. május 31-én) több mint 2100 mérnököt foglalkoztat és a közeljövőben további bővítést tervez.

 DXC Technology
 Image
A DXC Technology független informatikai szolgáltató vállalatként a CSC és a Hewlett Packard Enterprise vállalati szolgáltatások üzletágának egyesüléséből jött létre. Nevünk az IT szolgáltató vállalatok világában már jól ismerten cseng, hiszen több, mint 20 éve vagyunk jelen a piacon.

A jövő a változásról szól. Mi a DXC Technology-nál valljuk, hogy a fejlődéshez élni kell a változás erejével. Technológiai függetlenségünk lehetőséget biztosít arra, hogy utat mutatva szabadon újítsunk és fejlesszünk. Nem csak ügyfeleink hasznára tevékenykedünk, hanem világszínvonalú tehetségeket is felkarolunk. A változás erejét felhasználva hozzájárulunk mások sikereihez, és ez lehetőséget ad a jövő generáció tehetségeinek támogatására is. A PARIPA program jó lehetőség arra, hogy a fiatal generáció legjobbjait segíthessük a változást jelentő jövőben.

 A DXC fejlesztései a világ legnagyobb vállalatait és kormányzati intézményeit segítette a jövő által diktált szükséges változások sikeres lebonyolításában. Világszerte mintegy 134.000 munkatársunk mély tapasztalata világos és egyértelmű jövőképet biztosít ügyfeleinknek a fejlődés irányába mutató tájékozódásban.

Elérhetőségünk: http://www.dxc.technology/

 

Sajtómegjelenéseink:

http://www.bme.hu/hirek/20180507/Minosegi_kepzessel_valaszol_az_egyetem_az_ipar_igenyeire

https://www.hrportal.hu/hr/paripam-egy-csodaszep-chatbot-20181204.html

http://www.bme.hu/hirek/20190409/Az_innovacio_az_ertekteremtes_elosegitese_a_celunk

http://www.techstorym2m.hu/kozelebb-a-valosaghoz.html