ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Az FD.io VPP NAT teljesítményének mérése

2023-2024/II.
Dr. Lencse Gábor

Ezt a témát Kovács Bertalan részére írtam ki.

A Linux kernel egy korszerű processzor használata esetén CPU magonként kb. 300 000-600 000 csomagot képes továbbítani. Az Intel Data Plane Developent Kit (DPDK, https://www.dpdk.org) használata esetén ez a szám legalább egy nagysárenddel nagyobb. A Vector Packet Processing (VPP, https://fd.io) alkalmazása tovább növeli az elérhető teljesítményt. Az FD.io VPP NAT implementációját 2023 nyarán megújítják, és ha elkészül, nyilvánosan elérhető lesz. A hallgatónak fel kell telepítenie és a gyakorlatban is meg kell ismernie az FD.io VPP rendszer működését, majd meg kell mérnie az FD.io VPP NAT implementációjának teljesítményét és annak CPU magszám szerinti skálázhatóságát az [1] szerinti módszertan alapján a siitperf mérőprogram (https://github.com/lencsegabor/siitperf) [2] használatával.

A hallgató feladatai a következők:

  • Feltelepíteni és a gyakorlatban tanulmányozni, megismerni az FD.io VPP rendszer működését, konfigurálását.
  • Megismerni az állapottartó NATxy átjárók teljesítményének mérését definiáló mérési módszert [1] és a siitperf mérőprogramot [2].
  • A megismert módon megmérni az FD.io VPP NAT implementációjának teljesítményét a felhasznált CPU magok számának függvényében.

A téma TDK dolgozat készítésére, szakdolgozat írására is alkalmas, sőt csak ilyen szándék esetén érdemes elvállalni. Megfelelő minőségú munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös publikációra is.

Szükséges előismeretek, készségek: Linux operációs rendszer ismerete, értő olvasás angolul, kitartás, precizitás, önálló munkavézés képessége.

Hivatkozások:

  1. G. Lencse, K. Shima, "Benchmarking Methodology for Stateful NATxy Gateways using RFC 4814 Pseudorandom Port Numbers", Internet Draft, June 27, 2023, draft-ietf-bmwg-benchmarking-stateful, https://datatracker.ietf.org/doc/html/draft-ietf-bmwg-benchmarking-stateful
  2. G. Lencse, "Design and Implementation of a Software Tester for Benchmarking Stateful NATxy Gateways: Theory and Practice of Extending Siitperf for Stateful Tests", Computer Communications, vol. 172, no. 1, pp. 75-88, August 1, 2022, DOI: 10.1016/j.comcom.2022.05.028, https://doi.org/10.1016/j.comcom.2022.05.028

1
1