ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Skálázható adatgyűjtő és tároló eljárás tömegfelügyeleti rendszerekhez

2016-2017/II.
Dr. Simon Vilmos

Az utóbbi évek azt mutatják, hogy egyre elterjedtebbé váltak a tömegrendezvények, ám ezek rengeteg veszélyt hordoznak magukban. A rendezvény szervezőinek garantálnia kell a résztvevők biztonságát és testi épségét. Egy nagy látogatottságú, valamint kiterjedt területen megrendezett eseményen megkönnyíti ezt a feladatot, ha a szervezők és biztonsági szervek, valamint az egészségügyi dolgozók átlátják a teljes rendezvény tömegdinamikai jellemzőit. Napjaink technológiái már lehetővé teszik, hogy jelentősebb beruházás nélkül létrehozzunk egy olyan felületet, melyen keresztül valós időben nyomon lehet követni a tömegdinamika változását, a közösségi érzékelésre támaszkodva.

Egy ilyen tömegfelügyeleti rendszer célja, hogy megoldást találjon egy földrajzi terület tömegnyomásának és tömegdinamikai jellemzőinek valós idejű mérésére és monitorozására, illetve a historikus adatok feldolgozására is. A vizsgált területet cellákra bontva vizsgáljuk, a mérés a területen tartózkodó emberek mobil eszközeinek segítségével, közösségi érzékelésen alapul. A rendszer az eszközöktől beérkezett adatokat dolgozza fel a méréshez. A hallgató feladata hogy olyan megoldást dolgozzon ki a közösségi érzékelésen alapuló adatgyűjtésből keletkező nagymennyiségű adathalmaz tárolására, hogy ezt valós időben fel lehessen dolgozni és meg lehessen jeleníteni, illetve a historikus adatok utólag feldolgozhatóak legyenek.

 

A hallgató munkájának a következőkre kell kiterjednie:

 

-       Ismerkedjen meg a tömegfelügyeleti rendszerek különböző megoldási formáival!

-       Dolgozzon ki eljárást a tömegdinamikai jellemzők valós időben történő vizualizálására, illetve egy jelzési rendszert, amely a kritikus események bekövetkeztekor lép működésbe!

-       Készítsen megoldást a tömegdinamikai jellemzők valós idejű monitorozásához szükséges adatbázis struktúrára!

-       Dolgozzon ki eljárást a beérkező útvonal-adatok előzetes feldolgozására!

-       Készítsen megoldást a historikus útvonal-adatok megfelelő tárolásához, optimalizálva az analitikus komponens bemeneti paramétereihez!

-       Tesztelje a rendszer megfelelő működését szimulációs vizsgálatokkal!

 


1
1