ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

A DNS46+NAT46 IPv6 áttérési technológia vizsgálata

2016-2017/II.
Dr. Lencse Gábor

A DNS46+NAT46 IPv6 áttérési technológia arra a problémára kínál megoldást, amikor egy csak IPv4 címmel rendelkező kliens szeretne elérni egy csak IPv6 címmel rendelkező szervert. Mivel egy IPv6 címet nem tudunk egy IPv4 cím részeként tárolni, így a fordított írányú problémára (csak IPv4 címmel rendelkező kliens szeretne elérni csak IPv6 címmel rendelkező szervert) kidolgozott, egymástól függetlenül működő DNS64 szerveren és NAT64 átjárón alapuló megoldás itt nem használható. Helyette a DNS46 és NAT46 eszközök szorosan együttműködve (közös adatbázisban) dinamikus összerendelést (mapping) hoznak létre a két címtartomány egyes elemei között. A DNS46 eszköz az IPv4 kliens által elérni kívánt IPv6 szerver szimbolikus neve alapján kiderített IPv6 címhez egy IPv4 címet rendel, és azt adja vissza a kliensnek. A kliens az így kapott IPv4 címet célcímként felhasználva kapcsolódik a szerverhez. A routing úgy van beállítva, hogy a DNS46 szerver által visszaadott IPv6 címeket reprezentáló IPv4 címek tartománya felé az átjáró egy NAT46 eszköz, ami ismeri a DNS46 szerver aktuális összerendeléseit (mapping), és elvégzi a címek cseréjét, valamint a protokoll konverziót.

A munka lépései:

  • A DNS46+NAT46 technológia megismerése (valamely implementációnak a gyakorlatban való kipróbálásával is)
  • A létező implementációk összegyűjtése, a tesztelendők kiválasztása
  • A kiválasztott implementációk stabilitásának, teljesítőképességének, esetlegesen DoS támadással szembeni ellenálló képességének vizsgálatára alkalmas módszer kidolgozása, teszt környezet összeállítása (szükség esetén program írásával)
  • Tesztelés kivitelezése
  • Eredmények kiértékelése, szükség esetén a tesztelés módosítása

A feladathoz szükséges

számítógép-hálózatok alapos ismerete, Linux kiváló ismerete, programozási tudás, önálló munkavégzés, angol nyelven értő olvasás, szorgalom, kitartás.

A feladatra az ideális jelölt olyan hallgató, aki önálló labor keretében kezdi és szakdolgozat/diplomaterv keretében fejezi be a munkát. (Legalább kettő vagy több félévere van szükség.)

Lehetőségek

  • Megfelelő szintű munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös publikációra (angol nyelvű nemzetközi folyóiratban).
  • A téma alkalmas TDK dolgozat készítésére, valamint PhD képzés keretében való folytatásra is.

 


1
0