ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Az MPT hálózati szintű több utas kommunikációs könyvtár kiegészítése folyam alapú leképzéssel

2017-2018/I.
Dr. Lencse Gábor

Jelenlegi mobil eszközeink (okostelefon, tablet, notebook) többféle típusú hálózati interfésszel rendelkeznek (pl. LTE, WiFi, Ethernet, stb.), de az alkalmazások a TCP/IP protokollcsalád sajátosságai miatt ezek közül csak egyiket tudják használni. A többutas kommunikációs megoldások lehetővé teszik az interfészek szimultán használatát, ezáltal jelentősen javítva a felhasználói élményt (QoE) a nagyobb throughput és a hálózati kiesések elleni jobb védelem segítségével.

A Debreceni Egyetemen kifejlesztett MPT hálózati szintű több utas kommunikációs megoldás a GRE-in-UDP specifikáción alapul, és több átviteli út (path) fölött képez tunnelt. Jelentősen különbözik a hasonló célokat szolgáló MPTCP-től, mivel a tunnel IP réteg fölött UDP-t is használhat, ami sokkal alkalmasabb multimédia átvitelre, mint a TCP. Mivel a tunnel és a path IP verziója eltérő is lehet, így IPv6 áttérési technológiaként is használható.

Az MPT szabványosítását célzó munkánk eredményeként most jelent meg egy Internet Draft (leendő RFC) [1]. Az MPT rendszer még fejlesztés alatt van, és a jelenleg már implementált csomagonkénti path választás (per packet based mapping) mellett egy másik megoldásként a folyam alapú választás (per flow based mapping) [2] megvalósítását tervezzük, amikor a forrás IP-cím, cél IP-cím, protokoll (TCP vagy UDP), forrás portszám, cél portszám, által meghatározott folyamokat együttesen lehet kezeni. Bővebben: https://tools.ietf.org/html/draft-lencse-tsvwg-mpt-00#section-5

A hallgató feladatai:

  • Az MPT rendszer megismerése (dokumentáció és forráskód [3] tanulmányozása, a rendszer kipróbálása)
  • A folyam alapú leképzés megtervezése
  • A folyam alapú leképzés implementálása
  • Az implementáció tesztelése, az esetleges hibák kijavítása
  • Az elkészült munka dokumentálása

A feladathoz szükséges

számítógép-hálózatok alapos ismerete, C nyelv kiváló ismerete, absztrakciós készség, önálló munkavégzés, angol nyelven értő olvasás, szorgalom, kitartás.

A feladatra az ideális jelölt olyan hallgató, aki önálló labor keretében kezdi és diplomaterv keretében fejezi be a munkát.

Lehetőségek

  • Megfelelő szintű munka esetén lehetőség van a témavezetővel közös publikációra (angol nyelvű nemzetközi folyóiratban).
  • A téma alkalmas TDK dolgozat készítésére, valamint PhD képzés keretében való folytatásra is.

Követelmény

Szakdolgozat vagy diplomaterv esetén a beadáshoz szükséges: működő kód + dokumentáció + teszt eredmények

Speciális feltételek:

  • A témához külső konzulens is tartozik, Dr. Szilágyi Szabolcs, aki Debreceni Egyetemen munkatársa, vele a belső konzulensen keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.
  • A hallgató az elkészült forráskódot köteles GPLv3 licensz alatt a belső kozulensnek átadni.
  • Megfelelő minőségű munka esetén -- a külső konzulens döntése alapján -- a hallgató által írt forráskód bekerül a hivatalos kódbázisba

Ajánlott irodalom

  1. G. Lencse, Sz. Szilágyi, F. Fejes, M. Georgescu, "MPT Network Layer Multipath Library", Internet Draft, June 30, 2017, draft-lencse-tsvwg-mpt-00.txt
    Online version in HTML
  2. B. Almási, G. Lencse, Sz. Szilágyi, "Investigating the Multipath Extension of the GRE in UDP Technology", Computer Communications (Elsevier), vol. 103, no. 1, pp. 29-38, May 1, 2017, DOI: 10.1016/j.comcom.2017.02.002 Revised version in PDF
  3. MPT Developer Team, "MPT: Multi-Path Technology", source code, https://github.com/spyff/mpt

1
0