ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Okosotthon rendszerek speciális alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata

2023-2024/II.
Dr. Szabó Sándor

Az elmúlt időszakban a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen megemelkedett az különböző okosotthon megoldások száma, a lakosság részéről pedig az érdeklődés irántuk. Az emberek szeretnék kényelemben, biztonságban érezni magukat otthonukban, szabadidejüket hasznosan eltölteni, ezért nyitottabbak a modern megoldások felé.

 

A hallgató feladata okosotthon lehetőségek, vezeték nélküli technológiák vizsgálata, a téma szakirodalmának feldolgozása, a már kereskedelmi forgalomban kapható megoldások elemzése. Ezen ismereteket felhasználva különféle biztonsági és kényelmi funkciók megvalósítása szenzorok felhasználásával, azok kamerával történő vezérelhetőségének vizsgálata. Továbbá a kidolgozott megoldás működésének tesztelése, a koncepció elemzése, az eredmények értékelése. A feladattal a hallgató betekintést nyerhet a modern okos otthon koncepció lehetőségeibe.

Az okosotthon rendszerek a szokásosnak mondható kényelmi funkciókon felül további alkalmazási lehetőségekre is alkalmasak. Az okosotthonhoz csatlakozó kamerarendszer képes a felhasználó utasításainak érzékelésére, valamint például abnormális póz detektálására (ájulás, szívroham felismerése), láz detektálása, tűz észlelése, betörés biztonság, arcfelismerésére is. Egy megfelelően kiegészített okosotthon rendszer segítségével biztonságban tudhatóak az idős családtagok, egészségügyi probléma esetén a rendszer képes automatikusan riasztást generálni és értesíteni a mentőket illetve a hozzátartozókat. A kamerák képét különböző szenzoroktól származó információkkal (például jelenlét érzékelés, mikrofon, érintésérzékeny felületeken kialakított kapcsolók, stb.) kiegészítve szenzorfúzió valósítható meg, ami megteremti a lehetőséget a mesterséges intelligencia által támogatott kontextus függő okosotthon verzérlésre.

 


4
3