ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Edge computing architektúrák 5G hálózatokban

2023-2024/II.
Gódor Győző

A közeljövő információs rendszereiben (5G hálózati architektúra) különféle alkalmazási környezetekben (közlekedés, ipar, monitorozó- és beavatkozó rendszerek) rendkívüli nagyszámú és nagy sűrűségben jelenlévő, részben mozgó végpont hálózati kiszolgálása válik szükségessé. A korábbi mobil hálózati architektúrák (3G, 4G), valamint a hagyományos vezetékes hálózati infrastruktúra erre a célra skálázhatósági, flexibilitási, megbízhatósági és késleltetési problémák miatt nem alkalmasak.

A fenti problámák kezelésére különféle új technológiák, megodások szükségesek. Ezek közül az egyik az "edge computing", mely azt a szüksées számítási kapacitást a hálózat olyan pontjaira helyezi ki, ahol "épp szükség van rá". Ez tipikusan a mobil egységekhez legközelebbi pontban, vagyis a bázisállomásban kerül megvalósításra. 

A hallgató feladata a várhatóan alkalmazásra kerülő „edge computing” architektúra vizsgálata és fejlesztése keretében algoritmusok kidolgozása a futtatandó virtuális funkciók terhelésfüggő dinamikus el- és áthelyezésére, továbbá a szolgáltatási minőségjellemzőkre gyakorolt hatások analitikus és szimulációs vizsgálata.


2
1