ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Malware-ek sandbox detekciós technikáinak vizsgálata és megkerülése

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Napjainkban változatlanul a leggyakoribb információbiztonsági támadások közé tartoznak a kártékony kódokat (malware-eket) használó módszerek. Az ellenük való védekezés során elsősorban szignatúra, illetve viselkedés elemzésen alapuló technikákat alkalmaznak. A szignatúra alapú megközelítések kevésbé hatékonyak eddig ismeretlen kártékony kódok esetén, illetve ha a rosszindulatú programok készítői lépéseket tesznek a detekció megnehezítésére például obfuszkáció, vagy különböző packer-ek alkalmazásával. A viselkedés elemzés legelterjedtebb megvalósításai során a kártékony kódot egy izolált, általában virtualizált, úgynevezett sandbox környezetben futtatják. A malware-ek készítői egyre inkább törekednek arra, hogy észleljék a detekciós kísérleteket és kijátsszák a viselkedés elemzéssel történő védekezést. 

A hallgató feladata a kártékony kódok által használt sandbox detekciós technikák megismerése és egy lehetséges megoldás tervezése ezek hatástalanítására. A feladat részeként a hallgatónak a következő alfeladatokat kell elvégeznie: 

·      Ismerje meg a viselkedés elemzésen alapuló kártékony kód elemző technikákat, ezen belül a virtualizációra épülő megoldásokat! 

·      Elemezze valós kártékony minták alapján a virtuális környezetet felismerő technikákat! 

·      Javasoljon egy lehetséges megoldást arra, hogy egy hagyományos sandbox környezet hogyan fejleszthető tovább annak érdekében, hogy a lehető legkisebb lehetőséget adja a viselkedés elemzés detektálására! 

·      Ismertesse a megoldás gyakorlati megvalósításának lehetőségeit, amely magában foglalja egyéb technikák alkalmazását (például behatolás detektáló rendszer) a kártékony kód családjának azonosítására! 

·      Valósítsa meg a lehetséges megoldások egy választott részhalmazát és értékelje a továbbfejlesztett sandbox környezet hatékonyságát!


1
1