ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Biztonságos IoT gateway platform fejlesztése

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet ma már nem csak nagy teljesítményű szerverekből és személyi számítógépekből áll, hanem számtalan intelligens beágyazott eszközt is magában foglal. A beágyazott eszközökkel kibővült Internet (az ún. Internet of Things, röviden IoT) azonban számos informatikai biztonsági kockázatot is magában rejt. Sajnos számos potenciális alkalmazási területen az informatikai biztonság hiánya jelentős fizikai és anyagi károkhoz vezethet. Ezért ma az egyik legnagyobb kihívás, mely akadályozza az IoT betörését számos új alkalmazási területre, az informatikai biztonság hiánya. 

A hallgató feladata biztonságos IoT gateway platform fejlesztéshez kapcsolódik. A hallgatónak olyan rendszert kell megvalósítania ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások az IoT gateway-en virtuálizált környezetben fussanak, és ez a virtualizált környezet rendszeresen újraindítható legyen úgy, hogy közben az alkalmazások által nyújtott szolgáltatások megszakítás nélkül folyamatosan elérhetőek maradjanak. A virtualizált környezet újraindításának célja, hogy bármilyen kompromittálódás időben korlátozott maradjon, hiszen az újraindítás után ismét egy tiszta, nem kompromittált környzetben fognak futni az alkalmazások. A feladat fő kihívása az alkalmazások állapotának kezelése oly módon, hogy az átmenthető legyen az újrainduló környezetbe, és így az újraindulás az alkalmazások számára transzparens maradjon. Az alkalmazások fejlesztői számára azonban a megoldásnak nem kell transzparensenk lennie, azaz az alkalmazások fejlesztése során kell gondoskodni az állapot megfelelő kezeléséről, tárolásáról. Ennek támogatása érdekében célszerű egy olyan programkönyvtárat és ehhez tartozó programozói interfészt (API) megvalósítani, ami támogatja a fenti elképzeléshez illeszkedő alkalmazások fejlesztését. 

A hallgató feladata a rendszer megtervezése, a programkönyvtár és API kifejlesztése, legalább egy példa alkalmazás elkészítése, a rendszer működésének demonstrálása, és a tapasztalatok összegzése. Fejlesztési környezetnek Raspberry Pi használható. 


1
1