ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Kriptográfiai műveletek megvalósítása OP-TEE segítségével beágyazott környezetben

2018-2019/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Internet ma már nem csak nagy teljesítményű szerverekből és személyi számítógépekből áll, hanem számtalan intelligens beágyazott eszközt is magában foglal. A beágyazott eszközökkel kibővült Internet (az ún. Internet of Things, röviden IoT) azonban számos informatikai biztonsági kockázatot is magában rejt. Ugyanakkor számos potenciális alkalmazási területen az informatikai biztonság hiánya jelentős fizikai és anyagi károkhoz vezethet. Ezért ma az egyik legnagyobb kihívás, mely akadályozza az IoT betörését számos új alkalmazási területre, az informatikai biztonság hiánya.

 

Különösen fontos kihívást jelent a kriptográfiai műveletek megvalósítása az IoT alkalmazásokban használt beágyazott eszközökön. Ideálisan, a kriptográfiai kulcsokat fizikailag is védett hardver elemekben kellene tárolni az eszközön, de ez sokszor túl nagy költséget jelent. Egy másik lehetőség a kulcsok tárolása oly módon, hogy azokhoz csak egy megbízható végrehajtási környezetből (Trusted Execution Environment, röviden TEE) lehessen hozzáférni. 

 

A hallgató feladata kriptográfiai kulcsok tárolásának megoldása az OP-TEE nevű TEE implementáció segítségével, valamint a kulcsokat használó kriptográfiai műveletek megvalósítása egy OP-TEE-ben futó megbízható alkalmazással. A hallgató feladata továbbá annak megoldása, hogy a beágyazott eszköz operációs rendszerében futó alkalmazások transzparens módon elérjék és használni tudják az OP-TEE-ben futó kriptográfiai műveleteket. A megvalósításhoz használt beágyazott platform lehet Raspberry Pi. Ha a state-of-the-art vizsgálata során kiderül, hogy már létezik hasonló megoldás, akkor az adaptálható, illetve a szükséges elemekkel kiegészíthető.


1
1