ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Közösség-vezérelt IT biztonsági oktató alkalmazás fejlesztése

2020-2021/I.
Dr. Buttyán Levente

Az Avatao egy IT biztonsági oktató platform. Jelenleg egy oktatási célokat szolgáló feladat elkészítése az Avatao-n egy komplex folyamat, amit manuálisan kell végrehajtani. Ez általában lassú és kényelmetlen a bonyolult mappastruktúra és a platform általi megkötések miatt, így az új feladatfejlesztők számára sokáig tart a megtanulása.

 

A szakdolgozat célja ennek a  problémának a megoldása egy feladatgenerátor program segítségével, amivel a feladatkészítést nagy részben automatizálni lehetne. A megvalósítandó alkalmazásnak egy intuitív grafikus felületet kell biztosítania, ahol a felhasználó a leendő oktató feladatához szükséges elemeket kiválaszthatja, majd egy gombnyomással generálhat egy feladat vázat. Ez lényegesen felgyorsítja a fejlesztés idejét, hiszen a generált feladat vázból kiindulva a fejlesztőnek már csak a feladat lényegi részével kell foglalkoznia.

 

A hallgató feladata az oktató feladat generátor alkalmazás kifejlesztése React.js és Python alapokon, valamint a szükséges nyelv specifikus sablonok elkészítése. Mivel a szükséges elemek és beállítások programozási nyelvenként változnak, ezért az alkalmazásnak lehetőséget kell biztosítania a konfigurációs lehetőségek megadására, vagy egy teljes, minden nyelvre vonatkozó lista szűkítésére. Minden támogatott nyelvhez tartozzon egy előre elkészített sablon, valamint a szükséges beállítások és választható modulok listája, melyek közül a felhasználó tetszése szerint válogathat. A modulok kiválasztása során az alkalmazásnak figyelmeztetnie kell a felhasználót a lehetséges konfliktusokra. Léteznek kötelező modulok, mint például az Avatao SDK, melyek szükségesek a fejlesztéshez és a teszteléshez, így ezeket automatikusan a projekthez kell adni. A generált feladat váznak tartalmaznia kell továbbá egy futtatható alkalmazás mintát, a futásához szükséges csomagokat, valamint a felhasználó által választott csomagokat, mindezt „Docker-izálva”.


1
1