ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Skálázható forgalompredikció okos városokban

2020-2021/II.
Wiandt Bernát

A 21. században tovább folytatódik az urbanizáció, a városi népesség növekedése. A növekvő városi népesség sok téren próbára teszi a már kiépült infrastruktúrát, többek között a városi közlekedés területén. A közlekedési hálózat sok város esetében a jelenlegi forgalom töredékére volt tervezve, ennek bővítése rendszerint nagyon magas költségeket vonna magával.

A 2010-es években a stream processing rendszerek elterjedése és a gépi tanulás fejlődése megalapozta a városi forgalomban létrejövő nagy adatmennyiség feldolgozhatóságát, és az azok megfigyeléséből nyerhető információk kinyerését. Ezen információk rengeteg értékkel szolgálhatnak a város irányítására használt eszközökben, mint például forgalom optimalizáló megoldások, analitikai eszközök, forgalomirányító rendszerek, vagy döntéstámogató rendszerek.

Egy városi adatfeldolgozó rendszer tervezésénél szempont, hogy sokféle adatforrást tudjon kezelni, emellett az adatfeldolgozást, és a feldolgozott adatok hasznosítását skálázható módon vigye véghez


1
1