ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

4G LTE technológia alkalmazása Ardupilot robotpilóta rendszerben 1000m feletti repülési magasságnál

2021-2022/II.
Dr. Koller István

Nagy területek felett repülő drónok command/control és a payload rádiós csatornáinak megvalósítására saját rádiós hálózat kiépítése és üzemeltetése irreális költséggel járna. A meglévő nagy lefedettségű 4G LTE rádiós hálózati szolgáltatások jelenthetnek realisztikus alternatívát. Ennek a technológiának a drónfedélzeti alkalmazása nem triviális, főképpen nagy magasságokban, hiszen a 4G LTE technológia alapvetően a földfelszíni felhasználók kiszolgálására készült.
Ismerje meg az Ardupilot – Mission Planner nyílt forráskódú robotpilóta rendszert. Készítsen Pixhawk alapú hardver implementációt GPS modul alkalmazásával. Illesszen a rendszerhez m.2 4G LTE modemet tartalmazó PCIe/104-es beágyazott számítógépet. Használjon MAVLINK protokollt a társkomputer és a Pixhawk-on futó Ardupilot kód között.
Implementáljon olyan command/control (C2) rádiós csatorna szoftver megoldást, amely lehetővé teszi a társkomputerrel felszerelt Ardupilot robotpilóta rendszer telemetria adatainak földi irányító állomásra juttatását, illetve lehetőséget ad vezérlő parancsok, repülési tervek Ardupilot rendszerre való elküldésére. Ha erre az alkalmazott modem lehetőséget ad, akkor naplózza a 4G LTE modem jel/zaj viszony paramétereit a repülési magasság és a földrajzi hely feltüntetésével.
Tesztelje a rendszer működését földfelszín közelében, illetve ember által vezetett kisrepülőgépen, 1000m feletti repülési magasságon.


1
1