ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Összefonódás-cserén alapuló műholdas kvantumkommunikációs rendszer vizsgálata nem ideális topológiáb

2021-2022/II.
Dr. Bacsárdi László

A kvantumtechnológián alapuló kulcsszétosztás (quantum key distribution, QKD) biztonságos megoldást nyújt kulcsok megosztásához, és könnyen beilleszthető különböző, jelenleg is használatos, szimmetrikus kulcsú titkosítási eljárással működő rendszerekben. Kvantumkommunikációs műholdak segítségével nagyobb távolságot tudunk lefedni, azonban nem feltétlenül szükséges egy globális szolgáltatáshoz hatalmas számú műholdsereget felhasználni. A hallgató feladata olyan kvantumkommunikációs eljárás vizsgálata, amely a hálózati csomópontok számát tekintve nem ideális topológia esetén is megfelelő hatékonysággal működik.

 

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

·       A kapcsolódó szakirodalom áttekintésével mutassa be a kvantuminformatika és kvantumkommunikáció alapjait, különös tekintettel az összefonódáson alapuló kvantumkulcsszétosztásra!

·       Ismertesse az összefonódás megosztás (entanglement swapping) alapjait és felhasználási lehetőségeit!

·       Készítsen egy modellt, amely az összefonódás-megosztás segítségével valósít meg kvantum alapú kulcsszétosztást műholdas környezetben, kitérve az útvonaltervezés kérdésére is!

·       Tetszőlegesen választott környezetben készítsen szimulációt az adott rendszer vizsgálatára különböző számú és architektúrájú műholdas hálózatokban!

·       Vizsgálja meg és értékelje működését!


1
1