ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Hálózati telemetria és forglami adatok integrált elemzése

2022-2023/I.
Dr. Zsóka Zoltán

A kommunikációs hálózatok üzemeltetésének fontos kérdése, hogy tudjuk-e mi történik a hálózatban. Az erőforrások kiesése, a hibás konfiguráció, vagy a forgalom jelentős változása gyakran okoz túlterhelést, melynek következtében a minőségi mutatók leromlanak.

A hálózati telemetria célja, hogy a hálózati eszközök monitorozásával támogassa a problémák felfeldezését és felderítrését. Ehhez az adatgyűjtés megszervezése, és az adatok összevetése is szükséges. Az eszközök az operációs rendszer verziójától és licenszétől függően támogatják a telemetriát, de ha ez nem elérhető, akkor a hagyományos SNMP lekérdezésekkel is gyűjthetők adatok.

Az eszközök általános állapotáról szóló információk (CPU és memória adatok, hőmérséklet) mellett érdemes információt gyűjteni egyes eszközök forgalmáról. A két adathalmaz integrált feldolgozása segíti a hibák és változások gyorsabb és pontosabb felismerését és kezelését.

  • Tervezzen meg és állítson össze olyan mérőrendszert, amellyel lehetséges a telemetria és forgalmi adatok gyűjtése és értékelése.
  • Javasoljon módszert egy interfész hirtelen forgalomcsökkenésének felismerésére, és néhány lehetséges egyszerű ok ellenőrzésére (pl. egy másik, hozzákapcsolt eszköz hibájának felismerése egy eszközön).
  • Valósítsa meg a módszert automatizáló eszköz segítségével.
  • Értékelje a módszert néhány egyszerű szkenárióban (sikeres és sikertelen felismerés és javítás).
  • Vizsgálja meg, hogy mennyire befolyásolja a forgalmi adatok gyűjtése a telemtriával gyűjtött általános állapotleírókat.

1
0