ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Irányított próbaforgalom generálása telemetria támogatásához

2022-2023/I.
Dr. Zsóka Zoltán

A kommunikációs hálózatok üzemeltetésének fontos kérdése, hogy tudjuk-e mi történik a hálózatban. Az erőforrások kiesése, a hibás konfiguráció, vagy a forgalom jelentős változása gyakran okoz túlterhelést, melynek következtében a minőségi mutatók leromlanak.

A hálózati telemetria célja, hogy a hálózati eszközök monitorozásával támogassa a problémák felfeldezését és felderítrését. Ehhez az adatgyűjtés megszervezése, és az adatok összevetése is szükséges. A telemetriát gyakran kiegészítik irányított forgalom generálásval és vizsgálatával, mellyel a hálózati hatások közvetlenül is megismerhetők.

A próbaforgalmakat olyan viszonylatokra érdemes generálni, melyek a hálózat problémás helyeit érintő útvonalakon mennek, ezért célszerű ennek során a hálózat állapotát leíró telemetria, forgalmi vagy konfigurációs adatokat is figyelembe venni. Az így elvégzett aktív mérésnél a forgalmat érő hatásokat a csomagok késleltetéséből, vagy annak változásából következtethetjük ki. Több próbaforgalmi viszonylat esetén, azok összefüggéseit is lehet elemezni, és így felderíteni a negatív hatások részleteit, okait, például azt, hogy melyik hálózati eszköz lehet felelős a késleltetés növekedéséért.

A felderített okokat össze lehet vetni a telemtria információkkal, és ez alapján más próbaforgalmakat lehet generálni.

  • Tervezzen meg egy egyszerű rendszert, mely irányított próba-, illetve háttérforgalom generálását, és a próbaforgalom elemzését is lehetővé teszi.
  • Javasoljon módszert a próbaforgalom irányainak meghatározására bemenetként feltételezett hálózati telemetria adatok és topológai információk alapján.
  • Implementálja a mérőrendszert és a javasolt módszert.
  • Demonstrálja a megoldást egy egyszerű teszthálózatban és értékelje az eredményeket.

1
0