ENGLISH / MAGYAR
Kövess
minket

Atomerőművek folyamatainak szimulációja BSc

2022-2023/I.
Dr. Imre Sándor

Egy mai, korszerű atomerőművet nem lehet teljes léptékű szimulátoros oktatás nélkül üzemeltetni.

Nukleáris erőművek szimulációja esetén a valóságban is zajló technológiai folyamatoknak megfelelően többféle szimulációs motort alkalmazunk, amelyek párhuzamos és/vagy szekvenciális lefutása biztosítja egy erőmű komplex szimulációját.

Egy szimulációs motor szolgál például arra, hogy a zónában zajló maghasadási folyamatokat modellezze (ez a neutronfizikai szimulációs motor), egy másik a hűtőközeg által a zónából elvitt hő folyamatát modellezi (ez a termohidraulikai motor). Mindezek mellett ott futnak további szimulációs motorok, mint az irányítástechnikai vagy a termohidraulikai motor.

A paksi szimulátorok karbantartását és fejlesztését az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontjában (EK) működő Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratórium (RMSzL) végzi.

Bár jelenleg az RMSzL rendelkezik minden olyan szimulációs motorral, amely szükséges ahhoz, hogy egy atomerőműben normál üzemi, üzemzavari, vagy akár bizonyos jellegű baleseti szituációkat is modellezzen, újabb szimulációs motorok fejlesztésével tovább szeretnék bővíteni a lehetőségeiket.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

Mutassa be az atomerőművek általános felépítését
Mutassa be egy komplex rendszer szimulációjának alapelveit, módszereit
Készítsen egy pontkinetikai modellen alapuló neutronfizikai modult
Integrálja az új modult a SIMTONIA rendszerbe
Elemezze az új modul szimulációs eredményeit és igazolja azok megbízhatóságát


1
1